OMS și Greta Thunberg din nou nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace 2022

01 Feb 2022
OMS și Greta Thunberg din nou nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace 2022

 Organizația Mondială a Sănătății și disidenta belarusă Sviatlana Tsikhanouskaya se numără printre nominalizați la Premiul Nobel pentru Pace din acest an, după ce au fost susținuți de parlamentari norvegieni.

Printre candidații la distincție s-au numărat și Greta Thunberg, Papa Francisc, Guvernul de Unitate Națională din Myanmar format din oponenții loviturii de stat de anul trecut și ministrul de externe al Tuvalu, Simon Kofe, relateaza Reuters
 

Comitetul Norvegian pentru Nobel, care decide cine câștigă premiul, nu comentează cu privire la nominalizări, păstrând secrete timp de 50 de ani numele nominalizatorilor și ale celor care nu au reușit sa ia premiul.

Cu toate acestea, unii nominalizatori precum parlamentarii norvegieni aleg să-și dezvăluie alegerile.

Natura

David Attenborough, în vârstă de 95 de ani, este cel mai bine cunoscut pentru seria sa de televiziune emblematică care ilustrează lumea naturală, inclusiv „Life on Earth” și „The Blue Planet”.

El a fost nominalizat împreună cu Platforma Interguvernamentală Știință-Politică pentru Biodiversitate și Servicii Ecosisteme (IPBES), care evaluează starea biodiversității la nivel mondial pentru factorii de decizie.

Aceștia au fost propuși pentru „eforturile lor de a informa și de a proteja diversitatea naturală a Pământului, o condiție prealabilă pentru societăți durabile și pașnice”, a declarat nominalizatorul Une Bastholm, liderul Partidului Verzilor Norvegieni.

Un alt reprezentant al Partidului Verzilor a nominalizat-o pe Greta Thunberg din Suedia, a cărei ascensiune de la activistă adolescentă la lider global pentru schimbările climatice a făcut-o o nominalizată frecventă la Nobel în ultimii ani, împreună cu mișcarea Fridays For Future pe care a început-o.

Papa Francisc a fost nominalizat pentru eforturile sale de a ajuta la soluționarea crizei climatice , precum și pentru munca sa pentru pace și reconciliere, de Dag Inge Ulstein, fost ministru al dezvoltării internaționale.

Ministrul de externe al Tuvalu, Simon Kofe, a fost nominalizat de liderul Partidului Liberal din Norvegia, Guri Melby, pentru munca sa de a evidenția problemele legate de schimbările climatice. Kofe ținut un discurs la conferința climatică COP26 de anul trecut, stând până la genunchi în apa de mare.

Ecologiștii au câștigat Premiul Nobel pentru Pace în trecut, inclusiv activistul kenyan Wangari Maathai, Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice și fostul vicepreședinte al SUA Al Gore.

Totuși, „nu există un consens științific cu privire la schimbările climatice ca un motor important al luptei violente”, a spus Henrik Urdal, directorul Institutului de Cercetare a Păcii Oslo, avertizând împotriva unei „conexiuni prea simpliste între cele două”.

Nobel pentru pandemie

Pandemia de coronavirus a fost în centrul preocupărilor oamenilor în ultimii doi ani, iar anul acesta a fost nominalizat din nou OMS, organismul internațional însărcinat cu gestiunea ei

„Cred că este probabil ca OMS să fie discutată în cadrul comisiei pentru premiul din acest an”, a spus Urdal.

Guvernul de Unitate Națională din Myanmar, un guvern din umbră format anul trecut de oponenții guvernării militare după ce liderul civil și fostul laureat al premiului pentru pace, Aung San Suu Kyi, a fost, de asemenea, desemnat drept candidat. 

Liderul opoziției din Belarus în exil, Sviatlana Tsikhanouskaya, a fost nominalizată pentru al doilea an consecutiv pentru „munca sa curajoasă, neobosită și pașnică” pentru democrație și libertate în țara natală, a declarat parlamentarul Haarek Elvenes.

Alți nominalizați dezvăluiți de parlamentari norvegieni sunt disidentul rus Alexei Navalny, Curtea Penală Internațională de la Haga, WikiLeaks și Chelsea Manning, NATO, organizația de ajutor CARE, activistul iranian pentru drepturile omului Masih Alinejad și Consiliul Arctic, un forum interguvernamental de cooperare pentru Națiunile arctice, potrivit unui sondaj Reuters printre parlamentarii norvegieni.

Nominalizările, care s-au încheiat luni, nu implică o aprobare din partea comitetului Nobel.

Laureatul 2022 va fi anunțat în octombrie.

Sursa: Reuters

Alte stiri din Externe

Ultima oră