Patru oameni au scăpat de Covid-19 la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, după ce au primit tratament cu plasmă recoltată de la pacienți vindecați anterior. Cei vindecați nu se înghesuie însă să doneze. Medicii de la Timișoara au încercat mai multe tratamente. Până acum, cel cu plasmă a fost cel mai eficient. Ei fac un apel către donatori, relatează rfi.ro.
Plasma recoltată de la pacienți vindecați deja de Covid-19 s-a dovedit foarte eficientă, spun medicii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Patru oameni s-au vindecat complet. Acum însă nu există plasmă pentru ca alți bolnavi să poată primi și ei acest tratament. Directorul spitalului de boli infecțioase, medicul Cristian Oancea.
Am avut în total șase pacienți. La ultimul pacient nu am avut suficient, i-am pus doar o pungă. Din cinci pacienți care au urmat un tratament complet, unul a decedat și patru au trăit. Ultimele pungi le-am luat din Arad, dar nici dânșii nu mai au.
Odată vindecați, prea puțini oameni merg la centrul de sânge, pentru a vedea dacă pot dona plasmă. Există și o perioadă de timp în care este recomandat să doneze și, în plus, nu toți dezvoltă cantitatea necesară de anticorpi. Doctorul Oancea detaliază.
Am început o campanie de conștientizare și de informare și discutăm cu toți pacienții noștri. Nu toți pacienții dezvoltă acest titru de 1/160 necesar să fie reinjectați, să facem plasmafereza la pacienții care sunt internați pentru formele severe și foarte severe. Din 10-12 pacienți, dacă doi dezvoltă un titru suficient de anticorpi. Ar trebui să vină la centru. de donare a sângelui în următoarele două-trei săptămâni după externarea din spital.
Medicul timișorean nu are o explicație pentru reticența eventualilor donatori. Ei nu trebuie decât să meargă la centrul de sânge.
Nu știu, nu știu, am rugat de vreo două zile colegii să vorbească cu toți pacienții pe care îl externăm. Unii poate nu vor, alții poate li se pare dificil, alții poate le este frică. Sunt testați, în speranța că din 5-6 donatori poate avem un donator eligibil pentru a da plasmă cu un titru suficient de anticorpi ca să fie reinjectabil.
La Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara au fost încercate și alte variante de tratament. Rezultatele de până acum au fost împărțite. Aici va începe în curând și un studiu clinic cu plasmă recombinată.
Noi mai avem un studiu clinic în spital, cu plasmă recombinată, cu proteină recombinate uman, făcute în laborator, să vedem dacă pacienții sunt ajutați, să spun așa, să producă acei anticorpi. Am mai încercat repleția plasmatică, am mai încercat cu plasmă normală, nu prea am avut succes la pacienți. Am mai încercat, și a dat foarte bine succes, avem un sistem de filtrare a citokinelor proinflamatorii, în care acele citokine care fac rău, cresc inflamația, sunt scoase deoparte și este plasma curățită, și sângele este curățit. Aici am avut rezultate, zic, bunicele.
Poate dona plasmă anti-Covid orice persoană sănătoasă cu vârste între 18 și 60 de ani. Ea trebuie să se prezinte la un centru de donare în cel mult 3 săptămâni de la ieșirea din spital, cu un buletin de analize care să arate că s-a vindecat de Covid. Pacienții vindecați care vor să doneze plasmă la Timișoara nu trebuie să-și facă probleme că vor fi nevoiți să plătească vreun test. Medicii de la „Babeș” spun că există soluții. Din nou, Cristian Oancea.
Noi suntem deschiși să-i testăm pe gratis pe cei care vor să doneze. Ei oricum sunt testați și sunt negativ Sars-Cov 2 la ieșirea din spital. Dar dacă trebuie titru de anticorpi, putem să vorbim cu cei de la Municipal, am putea găsi soluții să nu plătească. Cumva am încercat să fluidizăm actul terapeutic pentru comunitate.
Conform ultimelor date, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara sunt internați în prezent 111 pacienți.