TIMIȘOARA: Primul pacient tratat cu plasmă hiperimună s-a vindecat de COVID-19

04 Iun 2020 | scris de A.V.
TIMIȘOARA: Primul pacient tratat cu plasmă hiperimună s-a vindecat de COVID-19

Primul pacient cu Covid-19 al spitalului Victor Babeș din Timișoara care a primit plasmă, a câștigat lupta cu noul coronavirus.

Nicolae Boje a fost externat după 14 zile de spitalizare, majoritatea petrecute în secția de terapie intensivă, realtează europafm.ro

Bărbatul spune că au fost cele mai cumplite momente din viață și crede că decizia medicilor de a-I administra plasmă îmbogățită cu anticorpi de la o persoană vindecată de Covid-19 i-a salvat viața.

Nicolae Boje are 45 de ani, este tatăl a 7 copii, cel mai mare având 10 ani, iar cel mai mic 6 luni.

Lucra ca paznic la o firmă din comuna timișeană Giarmata. În urmă cu aproape 3 săptămâni, la câteva ore după ce s-a întors de la muncă, i s-a făcut rău.

A început să tușească, apoi a făcut febră iar în timpul nopții a început să respire foarte greu. A chemat imediat ambulanța și a fost dus inițial la spitalul municipal și apoi la clinica Victor Babeș.

După câteva ore era internat direct în secția de terapie intensivă, iar medicii au fost nevoiți să pună masca de oxigen.

Omul spune că primele zile de luptă cu boala au fost cumplite. Nu se putea ridica din pat și respira foarte greu: “Luam tablete și dimineața și seara și perfuzii cam non stop. Deci schimbau tot timpul pungile alea de perfuzii și tratament de vitaminizare protecție pentru ficat și stomac deci multe, multe”.

După o săptămână, medicii au decis să îi administreze plasma recoltată de la un pacient vindecat de covid-19. După doar o zi starea lui de sănătate s-a îmbunătățit, nu a mai avut nevoie de oxigen și a fost transferat din secția de terapie intensivă.

După alte 4 zile pleca acasă: “Nu mai puteam vorbi la telefon. Am zis așa, printre lacrimi că am ieșit și vin acasă. A fost ceva extraordinar”.

Timișeanul își dorește acum cel mai mult să îi cunoască pe medicii care l-au îngrijit, dar și pe cel care i-a donat plasma ce i-a salvat viața. Mai mult, vrea să facă și el la fel, să doneze plasmă.

Pentru timișean, tratamentul cu plasmă, dat din timp, s-a dovedit a fi salvator.

Tot de acest tratament au beneficiat și arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților – Pimen, și un tânăr în vârstă de 45 de ani din Galați. Cei doi nu au supraviețuit însă.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră