Comisia Europeană a lansat un proiect de accelerare a colectării de plasmă de la pacienții vindecați și extinderea utilizării acesteia în tratamentul Covid-19, prin care oferă finanțare statelor membre interesate. România nu poate participa la proiect deoarece Ministerul Sănătății a refuzat un parteneriat pentru extinderea capacității de colectare, procesare și extindere a plasmei umane de la donatorii vindecați de Covid-19.
Astfel, un document al Comisiei Europene, consultat de Reuters, arată că responsabilii europeni au tot mai multă încredere în tratamentul cu plasmă colectată de la pacienții vindecați, care conține anticorpi la virusul SARS-CoV-2, pentru tratarea pacienților cu Covid-19, scrie 360medical.ro.
Pentru accelerarea colectării de plasmă, Comisia Europeană a lansat un program prin care autoritățile în domeniul transfuziei sanguine din statele membre ale UE pot aplica pentru finnațare de urgență până la 10 iulie pentru a mări capacitatea de colectare de plasmă de la donatori vindecați de Covid-19.
Fondurile pot fi folosite de urgență în acest an pentru achiziționarea de echipamente de colectare, depozitare și testare a plasmei convalescente, menționează documentul citat de Reuters.
Finanțarea este asigurată din fondul ESI al UE, care a mai fost folosit pentru cumpărarea de măști de protecție și de alte echipamente necesare în perioada de vârf a pandemiei și din care ar putea fi achiziționate și vaccinuri anti-SARS-CoV-2.
În fondul ESI mai sunt disponibile circa 400 de milioane de euro.
ROMÂNIA, AUTOEXCLUSĂ DIN PROIECT
În România, țară cu o capacitate deficitară de colectare de plasmă, o companie privată a donat 18 echipamente de recoltare a plasmei convalescente și 6.000 de kituri de recoltare, cu o valoare de peste o jumătate de milion de euro. Echipamentele permit colectarea directă de plasmă de la pacienții vindecați de Covid-19.
Ulterior, în 15 mai, compania a anunțat că donează încă 32 de echipamente, însă nu a primit niciun răspuns de la Ministerul Sănătății, notează 360medical.ro.
Florin Hozoc, directorul firmei Besmax Pharma Distribution SRL (BPHD), care a făcut donația către Ministerul Sănătății, acuză Ministerul Sănătății că a ratat șansa de a primi finanțare pentru colectarea de plasmă convalescentă.
“România iar lipseste din proiectul european privind accelerarea colectării de plasmă și extinderea utilizării în tratamentul COVID-19”, a afirmat Florin Hozoc, pentru 360medical.ro.
“Ministerul Sănătății a refuzat propunerea de parteneriat făcută de noi în 24 aprilie 2020, prin care propuneam finanțarea din fonduri nerambursabile europene a unui program de extindere a capacității de colectare, testare, procesare, depozitare a plasmei umane de la donatorii vindecați de Covid-19. Am propus atunci un parteneriat cu INHT si SRATI, în care noi veneam cu toate echipamentele necesare, urmand ca fondurile europene să acopere consumabilele, salariile, sau alte costuri”, a completat directorul companiei.