Au avut loc primele recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19 în România

28 Apr 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Au avut loc primele recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19 în România

Procesul de colectare a plasmei pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus a demarat. Marţi dimineață au avut loc primele recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Patru cadre medicale de la Spitalul "Victor Babeș", "Gerota" și "Colentina" donează marţi plasmă convalescentă COVID-19 pentru tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

Cei patru au fost infectați și ei, dar s-au vindecat și au dezvoltat anticorpi SARS-CoV-2. Recoltarea a început deja și se face cu ajutorul noului aparat pe care Centrul de Transfuzii Sanguină București l-a primit prin donație.

Directorul Centrului, Doina Goșa i-a precizat reporterului RRA, Adriana Turea, că plasma recoltată de la un donator poate vindeca trei pacienți.

Doina Goșa: "Tocmai a donat primul donator plasmă convalescentă COVID-19. Este un medic care a fost în prima linie de tratare a pacienților COVID-19 din Spitalul "Victor Babeș" și a fost contaminat. După ce s-a vindecat, iată că a venit la noi, să doneze plasmă pentru pacienții din spitale."

Plasma va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziție spitalelor, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc urmatoarele criterii:

a. se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de A.T.I.

b. prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe / a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.

c. sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie in oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO)

Reamintim că Ministerul Sănătății a elaborat Ordinul de ministru privind Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distribuția a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI.

Documentul stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu COVID-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

În acest moment sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății în București, Timișoara și Iași.

Ministerul Sănătății încurajează donarea voluntară de sânge și produse de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare in rândul populatiei, în beneficiul pacienților.

In acest context, pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină in vederea donării de plasmă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră