Pentru a evita creşterea nivelului glicemiei, persoanele suferinde de diabet trebuie să-şi testeze nivelul zahărului din sânge, prin picătura de sânge din deget. La acest ritual s-ar putea renunţa cu ajutorul pancreasului artificial.
Nu este vorba de un nou organ pregătit pentru a fi grefat, ci de un captator de glicemie asociat cu o pompă de insulină, totul conectat la bluetooth la un smartphone. Sistemul calculează, apoi, automat, dozele de insulină pe care propune să le administreze. Aparatul poate alerta pacientul în cazul apariţiei unei probleme. Pacientul nu mai este nevoit să supravegheze nivelul glicemiei, fiind autonom şi, astfel, mai liniştit. Aparatul este realizat în Franţa şi va fi comercializat de la sfârşitul lunii aprilie anul acesta în Statele Unite. În Franţa, intrarea pe piaţă a aparatului este temporizată de probleme leagate de rambursarea prin sistemul de asigurări de sănătate.
Glicemia (nivelul zahărului în sânge) este, în mod normal, ţinută sub control de un hormon al pancreasului, insulina. Dar în cazul pacienţilor suferinzi de diabetul de tip 1, celulele pancreatice care fabrică acest hormon sunt distruse de chiar sistemul imunitar.
Rezultatul: pancreasul nu produce suficientă insulină şi aceasta nu mai reuşeşte să menţină nivelul de zahăr constant în sânge. Ceea ce provoacă hiperglicemie, adică o creştere a nivelului zahărului în sânge. Pentru a evita hiperglicemia, persoanele suferinde de diabet trebuie să-şi măsoare periodic nivelul zahărului din sânge prin picătura de sânge din deget.