În curând, vor fi posibile depistarea şi monitorizarea evoluţiei mucoviscidozei, diabetului şi a altor boli cu ajutorul unei tehnologii integrate într-un ceas conectat, transmite site-ul pourquoidocteur.
Transpiraţia deţine informaţii capitale privitor la starea de sănătate a unei persoane. Cu ajutorul unei brăţări capabile să colecteze şi să analizeze acest fluid al corpului omului, cercetătorii de la Universitatea Stanford şi Berkely (SUA) speră să revoluţioneze diagnosticul pentru mucoviscidoză, diabet şi alte boli. Ei au publicat acest studiu în prestigioasa revistă ştiinţifică PNAS. În prezent, testele de transpiraţie sunt folosite pentru măsurarea concentraţiei unor molecule. Pentru mucoviscidoză, testele actuale dozează ioni de clorură reflectând concentraţia de sare. Astfel, excesul de sare este un biomarker al acestei boli pulmonare, cunoscută de foarte mult timp. În Evul Mediu, mucoviscidoza era numită boala săruturilor sărate.
O metodă mai uşoară
Dar originalitatea acestui nou test pus la punct de echipa de cercetători americani este următoarea: captatorul, poziţionat la suprafaţa pielii, detectează moleculele de interes în funcţie de încărcătura electrică. Astfel, cu cât transpiraţia conţine mai mulţi ioni de clorură, de exemplu, cu atât microprocesoarele captatorului înregistrează o activitate electrică. Plasturele aplicat poate, de asemenea, să măsoare concentraţia glucozei din transpiraţie pentru a detecta diabetul sau pentru a monitoriza evoluaţia acestei boli, explică autorii studiului.
Pentru Carlos Milla, profesor de pediatrie la Universitatea Stanford şi unul dintre coordonatorii studiului, această nouă metodă este mai rapidă şi mai suportabilă, comparativ cu testele actuale. În prezent, pentru colectarea transpiraţiei pacienţilor, trebuie stimulată producţia acestui fluid cu ajutorul unor mici electrozi. Ei trebuie să stea nemişcaţi cel puţin o jumătate de oră, chiar mai mult în cazul copiilor.
Cu brăţara, electroziinu mai sunt necesari, deoarece aceasta stimulează producţia de transpiraţie şi, în acelaşi timp, o analizează. Apoi, rezultatele sunt expediate unui smartphone şi centrelor medicale specializate.