Zahăr ascuns în mezeluri, maioneze, sosuri, pizza...

03 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
 Zahăr ascuns în mezeluri, maioneze, sosuri, pizza...


Cantitățile de zahăr descoperite în cele 192 de alimente nu sunt neglijabile: o porție de pizza sau de iaurt cu fructe pot să conțină până la echivalentul a trei cuburi de zahăr, în timp ce unele sucuri de fructe – în special nectarul de fructe – conțin mai mult zahăr comparativ cu băuturile carbogazoase, adică peste 4 cuburi de zahăr la un pahar.

Zahărul este prezent în majoritatea mezelurilor și este adăugat pentru a stopa dezvoltarea microorganismelor și a atenua aciditatea produselor. În maioneze și diverse sosuri, zahărul este folosit pentru a conferi produselor consistență.

Sunt informații care nu sunt cunoscute de consumatori. Zahăr alb (zaharoză), lactoză, fructoză, maltoză, dextroză etc. sunt denumiri în spatele cărora producătorii ascund cantități mari de zahăr. Este o realitate extrem de periculoasă, în special pentru suferinzii de diabet, în cazul cărora ținerea sub control a aportului de zahăr este elementul esențial pentru a preveni decompensarea bolii lor.

Omniprezența zahărului în alimentația noastră este o problemă de sănătate publică, subliniază Federația franceză a diabeticilor și INC, care reamintesc faptul că zahărul adăugat este, în mod direct, responsabil pentru creșterea numărului persoanelor obeze și, în mod indirect, pentru frecvența diabetului și bolilor cardiovasculare.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, unui adult îi este recomandat 50 g de zahăr. Din păcate, în ultimii ani, consumul de dulciuri s-a dulbat.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră