Bolile cardio-metabolice, cum sunt hipertensiunea, coronaropatia și diabetul, s-a dovedit că sunt asociate cu deficitul cognitiv, potrivit rezutatelor unui studiu publicat în revista medicală European Heart Journal. Când funcția cardiovasculară este afectată, ea poate provoca declinul cognitiv, inhibând fluxul vascular cerebral, scrie site-ul topsante.
Știm că populația globului îmbătrânește și că este din ce în ce mai afectată de bolile cronice cum sunt cele cardio-metabolice și diabetul. În fața acestei realități, cercetătorii vin cu un avertisment: prevenirea bolilor cardio-metabolice pentru a reduce riscul de declin cognitiv sau demență. Argumentul: bolile cronice și înaintarea în vârstă scad performanțele creierului.
Cercetătorii de la Universitatea Glasgow au efectuat un studiu amplu pornind de la datele medicale ale aproximativ o jumătate de milion de participanți selectați, între 2006 și 2010.
Cercetătorii au repartizat participanții la studiu în grupe, în funcție de antecedentele lor medicale, numărul bolilor cardio-metabolice și rezultatele lor la testele cognitive.
Diabetul și hipertensiunea
Pentru a stabili dacă există o legătură între declinul cognitiv și bolile cardiovasculare, cercetătorii au ținut seama de mulți factori: prescreierea unor medicamente, sexul, vârsta, nivelul de educație, depresie, tabagism, excesul de alcool și obezitate. Rezultatele analizei au arătat că o boală cardio-metabolică este asociată cu performanțe mai mici la toate testele cognitive.
Participanții afectați de boli cardio-metabolice aveau nevoie de mai mult timp pentru a efectua testele, comparativ cu persoanele care nu sufereau de aceste boli.
Diabetul și hipertensiunea au fost asociate în special cu mai multe probleme de memorie, comparativ cu grupul martor. Cercetătorii au mai observat că există relații statistic semnificative între numărul bolilor cardio-metabolice și scorurile la testele cognitive.