Hipertensiunea și diabetul măresc riscul de demență și declin cognitiv

05 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Hipertensiunea și diabetul măresc riscul de demență și declin cognitiv

Hipertensiunea, diabetul și boala coronariană: fiecare dintre aceste afecțiuni afectează creierul și situația se complică deoarece efectele se cumulează.

O echipă de specialiști scoțieni (Universitaea din Glasgow) pornesc de la faptul că bolile cardiovasculare și cardiometabolice afectează în mod diferit facultățile cognitive, în special memoria, judecata și viteza de procesare a informației, transmite site-ul passionSante.be. 

Întrebarea este dacă situația se complică și mai mult atunci când sunt prezente mai multe dintre aceste afecțiuni. Cercetătorii au efectuat studiul lor pe un grup format din 500.000 de adulți britanici. O primă analiză confirmă consecințele negative ale hipertensiunii, diabetului sau a bolii coronariene asupra capacităților cognitive.

Atunci când sunt prezenți doi sau trei dintre acești factori, situația se înrăutățește pentru cei trei parametri examinați în acest studiu (logica, timpul de reacție, memoria). Aceste rezultate sunt confirmate ținându-se seama și de alți factori cum sunt: vârsta, tutunul, alcoolul, activitatea fizică, greutatea corpului...  

Boala cardiovasculară și cardiometabolică sunt asociate cu alterarea capacității, cu efect cumulativ. Aceste observații întăresc importanța prevenției, depistării și tratamentului bolii cardiovasculare și a diabetului, pentru a întârzia cât mai mult posibil declinul cognitiv și demența, explică autorii studiului, publicat în European Heart Journal. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră