În timp ce virusul circulă din ce în ce mai puțin în Europa, autoritățile sanitare sunt precaute cu privire la detectarea a două noi tulpini ale variantei Omicron, BA.4 și BA.5, în Africa de Sud, scrie Le Figaro
Politica de sănătate publică din China a fost zguduită de apariția variantei Omicron, care este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare care circulau până atunci. „Strategia zero Covid funcționează puțin în fața unor variante din ce în ce mai transmisibile”, explică profesorul Olivier Schwartz, directorul unității de virus și imunitate de la Institut Pasteur.
„Fiecare variantă nouă care se impune are un avantaj față de cele anterioare, de exemplu cu o scăpare de anumiți anticorpi sau o creștere a transmisibilității acestuia. Linia Omicron este în mod clar mai infecțioasă decât varianta Delta. Și virusul Omicron continuă să evolueze producând noi sublinii.” Aceeași analiză și pentru Mircea Sofonea, epidemiolog și lector la Universitatea din Montpellier, care amintește „că noile variante sunt esențiale, pentru că există și un declin imunitar la câteva luni după o infecție, în lipsa mementourilor de vaccinuri”.
Strategia „Zero Covid” își arată limitele pe termen lung, funcționează puțin în fața variantelor din ce în ce mai transmisibile" spune Prof. Olivier Schwartz,
Director al Unității Virus și Imunitate de la Institutul Pasteur din Paris
Strategia chineză riscă să sufere și mai mult odată cu descoperirea a două noi sublinii ale variantei Omicron, botezate BA.4 și BA.5, în Africa de Sud unde trezesc temeri de apariția unui al cincilea val al epidemiei în țară. Aceste variante au fost evidențiate de o echipă internațională condusă de cercetători sud-africani care au detectat Omicron în noiembrie 2021.
Potrivit autorilor unui studiu sud-african publicat pe 28 aprilie pe site-ul Centrului de Răspuns și Inovare Epidemic (CERI) de la Universitatea Stellenbosch, BA.4 și respectiv BA.5 au apărut în sudul Africii la mijlocul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie înainte de a deveni dominantă în ţară din aprilie. La mijlocul lunii aprilie, aceștia reprezentau aproximativ 60 până la 75% din cazurile secvențiate în Africa de Sud, o țară deosebit de bine echipată cu instrumente de secvențiere a virusului.
BA.4 și BA.5 au fost identificate și în Belgia, Danemarca, Germania și Regatul Unit, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)
Varianta BA.4 este cu 8% mai infecțioasă decât BA.2 și BA.5 cu 12% mai mult, conform cazurilor analizate în aprilie în Africa de Sud, potrivit unei prepublicări postate online pe 27 aprilie pe site-ul MedRxiv. Și trebuie amintit că „BA.2, mai infecțios decât BA.1 cu aproximativ 10%, a devenit preponderent în lume în patru luni”, precizează Olivier Schwartz. Este posibil ca BA.4 și BA.5 să urmeze aceeași traiectorie.
Noile variante BA.4 și BA.5 ar fi mai contagioase deoarece o mutație observată (L452R) pe „spike” virusului, reduce efectul de neutralizare al anticorpilor persoanei infectate. Mecanismul fusese deja observat pentru variantele Delta, Kappa și Epsilon. Și o altă mutație (F486V) rămâne de analizat. În plus, un alt studiu preprint pe MedRxiv afirmă că o primă infecție cu BA.1 nu protejează bine împotriva reinfectării cu noile variante, în special la persoanele care nu au fost vaccinate. Studiul constată „o scădere de aproape opt ori a producției de anticorpi la expunerea la BA.4 și BA.5” pentru persoanele nevaccinate.
A fi fost infectat cu BA.1 sau BA.2, așa cum este fără îndoială situația actuală pentru noii pacienți din China, nu va face, prin urmare, posibilă evitarea următorului val de BA.4 și BA.5, mai ales dacă aceste variante sunt deja prezent acolo!
Din fericire, nu există o severitate crescută a bolii. La mijlocul lunii aprilie, dr. Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa, a vrut să fie destul de liniștitor: „Nu este nevoie să ne alarmăm cu apariția de noi subvariante. Nu asistăm încă la o creștere majoră a cazurilor, spitalizărilor sau deceselor. ."
Totuși, nu trebuie să lăsăm garda jos la prevenție, „din cauza consecințelor pe termen lung, inclusiv în Franța, în special pentru copii”, spune Mircea Sofonea.