Un studiu israelian oferă cea mai puternică dovadă de până acum a puterii vitaminei D de a lupta împotriva COVID-19

04 Feb 2022 | scris de M.N.
Un studiu israelian oferă cea mai puternică dovadă de până acum a puterii vitaminei D de a lupta împotriva COVID-19

Susținând cercetările anterioare, oamenii de știință publică date „remarcabile” care arată o legătură puternică între deficitul de vitamine, predominant în Israel, și decesul sau bolile grave în rândul pacienților


Oamenii de știință din Israel spun că au strâns cele mai convingătoare dovezi până în prezent că nivelul crescut de vitamina D poate ajuta pacienții cu COVID-19 să reducă riscul de îmbolnăvire gravă sau deces.

Cercetătorii de la Universitatea Bar Ilan și de la Centrul Medical Galilee spun că vitamina are un impact atât de puternic asupra severității bolii, încât pot prezice cum s-ar descurca oamenii dacă ar fi infectați pe baza vârstei și a nivelului de vitamina D.

Lipsa vitaminei D crește semnificativ nivelurile de pericol, au concluzionat ei într-o nouă cercetare revizuită de colegi, publicată joi în jurnalul PLOS One.

Studiul se bazează pe cercetările efectuate în timpul primelor două valuri ale virusului din Israel, înainte ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă, iar medicii au subliniat că suplimentele de vitamine nu au fost un substitut pentru vaccinuri, ci mai degrabă o modalitate de a împiedica scăderea nivelului imunității.

Deficitul de vitamina D este endemic în Orientul Mijlociu, inclusiv în Israel, unde aproape patru din cinci persoane au un nivel scăzut de vitamina, potrivit unui studiu din 2011. Cu toate acestea, luând suplimente înainte de infecție, cercetătorii din noul studiu israelian au descoperit că pacienții ar putea evita cele mai grave efecte ale bolii.
 

„Ne-a părut remarcabil și izbitor să vedem diferența dintre șansele de a deveni un pacient sever atunci când aveți lipsă de vitamina D în comparație cu atunci când nu aveți”, a spus dr. Amiel Dror, medic  Galilee Medical Center si Bar Ilan care a făcut parte din echipa din spatele studiului.

El a menționat că studiul său a fost efectuat înainte de Omicron, dar a spus că coronavirusul nu se schimbă fundamental între variante pentru a anula eficacitatea vitaminei D.

„Ceea ce vedem când vitamina D ajută oamenii cu infecții cu COVID este un rezultat al eficienței sale în întărirea sistemului imunitar pentru a face față agenților patogeni virali care atacă sistemul respirator”, a spus el pentru ziarul The Times of Israel. „Acest lucru este la fel de relevant pentru Omicron ca și pentru variantele anterioare.”

Autoritățile sanitare din Israel și din alte câteva țări au recomandat suplimente de vitamina D ca răspuns la pandemia de coronavirus, deși datele privind eficacitatea acestuia au fost rare până acum.

În iunie, cercetătorii au publicat descoperiri preliminare care arată că 26% dintre pacienții cu coronavirus au murit dacă aveau deficit de vitamina D imediat înainte de spitalizare, comparativ cu 3% care aveau niveluri normale de vitamina D.

Ei au stabilit, de asemenea, că pacienții spitalizați care aveau deficiență de vitamina D erau de 14 ori mai probabil, în medie, să ajungă în stare severă sau critică decât alții.

În timp ce comunitatea științifică a recunoscut importanța rezultatelor, au apărut întrebări cu privire la dacă condițiile recente de sănătate ale pacienților ar fi putut denatura rezultatele.

A fost ridicată posibilitatea ca pacienții să fi suferit de afecțiuni care reduc nivelurile de vitamina D și cresc vulnerabilitatea la boli grave cauzate de COVID-19, ceea ce înseamnă că deficiența de vitamine ar fi mai degrabă un simptom decât un factor care contribuie la severitatea bolii.

Pentru a elimina această posibilitate, echipa lui Dror a aprofundat datele, examinând nivelul de vitamina D al fiecăruia dintre pacienții săi pe parcursul celor doi ani înainte de infectarea cu coronavirus. Ei au descoperit că corelația puternică dintre nivelurile suficiente de vitamina D și capacitatea de a lupta împotriva coronavirusului încă se menține, iar nivelul de pericol crescut din constatările lor preliminare a rămas aproape identică.

„Am verificat o serie de intervale de timp și am descoperit că oriunde te uiți în cei doi ani înainte de infecție, corelația dintre vitamina D și severitatea bolii este extrem de puternică”, a spus Dror.

„Deoarece acest studiu obține o imagine atât de bună a nivelului de vitamina D al pacienților, analizând un interval de timp larg în loc de doar timpul din jurul spitalizării, oferă un sprijin mult mai puternic decât orice lucru văzut până acum, subliniind importanța creșterii nivelului de vitamina D în timpul pandemiei”, a adăugat el.

Un val de afirmații dubioase cu privire la remediile naturale pentru coronavirus, inclusiv o teorie conform căreia israelienii s-au imunizat cu lămâi și bicarbonat de sodiu, i-au lăsat pe unii sceptici în ceea ce privește afirmațiile privind vitaminele care protejează virusul.

Dar Dror a insistat că cercetările echipei sale au arătat că importanța vitaminei D nu se bazează pe date incomplete sau eronate.

„Oamenii ar trebui să învețe din asta că studiile care indică importanța consumului de vitamina D sunt foarte fiabile și nu se bazează pe date denaturate”, a spus el. „Și subliniază valoarea tuturor care iau un supliment de vitamina D în timpul pandemiei, care, consumata în cantități sensibile, în conformitate cu sfaturile oficiale, nu are niciun dezavantaj.”

 

Sursa: Times of Israel

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră