Covid: în Franța majoritatea deceselor sunt legate acum de varianta Omicron

28 Ian 2022 | scris de M.N.
Covid: în Franța majoritatea deceselor sunt legate acum de varianta Omicron

Omniprezentă de câteva săptămâni în contaminări, varianta Omicron este acum legată de mai mult de unul din două decese cu Covid-19 în spital, potrivit cifrelor publicate vineri, 28 ianuarie, de Ministerul Sănătății francez.

Prezentă în 99% din testele PCR pozitive, 88% din internările în spitalizare convențională și 79% din internările în asistență intensivă, Omicron a vizat și 57% dintre decesele „apărute în spital cu Covid-19” în cursul săptămânii 17-23 ianuarie, precizează direcția statisticilor (Drees) din Franța într-un comunicat de presă. În aceeași perioadă, autoritățile sanitare au înregistrat 1.598 de decese legate de Covid în spital.

 

Omicron „mult mai puțin letal”

Detectată pentru prima dată în Franța la sfârșitul lunii noiembrie, devenind majoritară la sfârșitul lunii decembrie, această variantă o înlocuiește treptat pe predecesoarea sa Delta „deoarece infecțiile preced spitalizările cu aproximativ o săptămână, precedând ele însele decesele cu aproximativ o săptămână”, explică autoritățile . Din fericire, Omicron „pare mult mai puțin letal”, pacienții infectați prezentând un „risc de a muri după ce merg la spital redus cu mai mult de jumătate”. Și aceasta, „oricare ar fi protecția vaccinului (lor)”.

Persoanele nevaccinate rămân totuși suprareprezentate în „evenimentele legate de Covid-19”: reprezentând 8% dintre cei de peste 20 de ani, au totalizat 16% dintre testele pozitive, 39% dintre internările la spitalizări convenționale, 54% dintre internările la terapie intensivă și 46% a deceselor între 20 decembrie și 16 ianuarie.

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră