Noi analize efectuate pe mostre prelevate de la 7.600 de pacienți din mai multe țări demonstrează că noul coronavirus circula pe tot globul încă de la sfârșitul anului trecut și se pare că s-a răspândit mult mai repede după primele infectări, precizează CNN.
Cercetătorii din Marea Britanie au studiat mutațiile noului virus, găsind dovezile unei propagări rapide, dar nu s-au găsit dovezi concrete că se transmite mai ușor de la o persoană la alta sau că acesta ar cauza forme mult mai severe ale bolii.
Francois Balloux, cercetător în cadrul Universității College London Genetics Institute, a declarat la CNN că virusul suferă mutații, dar nu sunt dovezi că ar deveni mult mai agresiv.
Dintr-o bază de date mondială
Balloux și colegii săi au extras secvențe virale dintr-o bază de date mondială gigantică, pe care oamenii de știință din lumea întreagă o utilizează pentru a face schimb de informații. Ei au examinat eșantioanele prelevate în diferite momente și locuri diferite, și au declarat că datele indică faptul că virusul a început să infecteze persoane încă de la finele anului trecut.
”Aceasta exclude orice scenariu care presupune că SARS-CoV-2 ar fi putut fi în circulație chiar înaintea identificării sale, și deci ar fi infectat deja o mare parte a populației”, a scris echipa lui Balloux în raportul ei dată publicității în revista Genetics and Evolution.
Veste proastă
Este o veste proastă. Unii medici sperau ca virusul să fi circulat de mai multe luni și să fi infectat discret mai multe persoane decât se semnalaseră. Asta ar fi dat o speranță pentru obținerea unei imunități deja instalate la anumite populații.
”Toată lumea a sperat asta, inclusiv eu”, a spus Balloux. Numai că rezultatele spun altceva. Maximum 10% din populația mondială a fost expusă la virus, estimează Balloux.
Cercetătorii încearcă să descopere a III-a verigă din lanțul de transmitere a noului coronavirus. Prima dată virusul a fost descoperit la o specie de lilieci, dar oamenii nu au luat acest virus de la ei, ci există un animal purtător intermediar. Identificarea acestuia este esențială pentru a descoperi ce mutații au survenit și cum s-a realizat transmiterea la oameni.
Pacientul zero
Fiecare țară se luptă să descopere pacientul zero, dar acest lucru va fi absolut imposibil, deoarece virusul circula peste tot cu săptămâni și luni înainte ca primul caz oficial să fie depistat.
Rapoartele privind mutațiile suferite de virus pot fi importante pentru echipele care lucrează la obținerea de medicamente și vaccinuri pentru a lupta contra coronavirusului. Vaccinurile, în special, trebuie să țintească acele părți din virus care sunt conservate - care nu se schimbă prea mult în timp.
Franța
O echipă de medici din Franța a prezentat dovezi că un pacient internat în luna decembrie 2019 la un spital de lângă Paris era infectat cu coronavirusul SARS-CoV-2. Informația este prezentată într-un studiu publicat duminică în International Journal of Antimicrobial Agents, care sugerează că virusul circula în Europa cu cel puțin o lună înainte de confirmarea primelor cazuri.
“Covid-19 se răspândea deja în Franța la finalul lui decembrie 2019, cu o lună înainte de primul caz confirmat oficial pe teritoriul țării”, afirmă echipa condusă de prof. Yves Cohen și dr. Jean-Ralph Zahar, medici la Hôpitaux Universitaires Paris Seine-Saint-Denis (GHU 93), în studiul menționat.
Primele cazuri de infecție cu coronavirusul SARS-CoV-2 au fost confirmate oficial în Franța în 24 ianuarie, la două persoane cu istoric de călătorie în Wuhan, China.
Medicii au decis să verifice registrele pacienților din săptămânile precedente apariției primelor cazuri de Covid-19 pentru a vedea dacă nu cumva virusul circula nedetectat în Franța.
Identificarea
Ei s-au concentrat pe pacienții care au avut simptome asemănătoare gripei între 2 decembrie 2019 și 16 ianuarie 2020, dar care nu au fost diagnosticați cu gripă. Pentru acei pacienți, spitalul a păstrat congelate probele recoltate pentru testare.
Echipa de medici a retestat toate probele pentru coronavirusul SARS-CoV-2 și a descoperit un caz pozitiv: un bărbat de 42 de ani născut în Algeria, care trăiește în Franța de mai mulți ani. Potrivit medicilor, proba a fost testată de două ori cu RT-PCR și ambele teste au fost pozitive.
De altfel, și în Statele Unite au apărut recent primele dovezi că noul coronavirus circula pe teritoriul țării cu cel puțin câteva săptămâni înainte de confirmarea oficială a primelor cazuri.