Expertul britanic Peter Piot, specialistul care a descoperit virusul Ebola și a fost infectat cu noul coronavirus, a declarat că măsurile guvernelor de a impune izolarea și carantinarea celor care călătoresc în afara țării pentru 14 zile sunt complet inutile, anunță The Independent.
Această declarație vine după ce guvernul britanic a instituit obligativitatea izolării pentru cei care vin în țară, indiferent de regiune.
Piot consideră că această restricție ar trebui ridicată în cel mai scurt timp deoarece ar atrage mai multe dezavantaje decât beneficii.
Directorul Școlii Londoneze de Igienă și Boli Tropicale a declarat că nu se așteaptă să existe un al doilea val, ci doar focare locale care pot fi gestionate. Părerea sa vine în contradicție cu cea a multor epidemiologici, dar și a OMS-ului care trag semnale de alarmă asupra unui potențial ”tsunami” de infectări în perioada de după ridicarea restricțiilor, dar și în sezonul rece.
Într-un interviu acordat BBC, Piot a declarat că aceste restricții de călătorie aveau o eficiență sporită înainte ca țările să înceapă să aibă cazuri pozitive cu noul coronavirus.
În continuare, marea majoritate a țărilor impun izolarea celor care trec granițele pentru 14 zile, acestea fiind obligate să prezinte o adresă unde vor locui efectuându-se controale periodice pentru a verifica respectarea carantinei. Orice abatere de la această restricție atrage de la sine amenzi.
”Această măsură atrage grave probleme economice. Să sperăm că se va renunța la această metodă inutilă și să ne concentrăm pe ceea ce știm că funcționează”, adaugă profesorul.
Companiile aviatice, hotelierii, agențiile de turism și toți cei angrenați în industria turismului pun presiuni pe guverne pentru a elimina restricțiile chiar dacă mai multe țări încearcă să creeze coridoare sigure de călătorie.
Referitor la distanța fizică de siguranță de 2 metri, specialistul a declarat că ”oferă o senzație falsă de securitate și nu poți anunța cu certitudine că respectarea acestei reguli nu impune absolut niciun risc. Prefer să stau la un metru de o persoană infectată amândoi purtând mască de protecție decât să stăm amândoi la doi metri, dar să nu avem nimic care să ne acopere fața”.
Profesorul Piot a declarat că cea mai eficientă metodă de a preveni răspândirea virusului rămâne purtarea unei măști în transportul în comun, în locurile aglomerate și în spațiile închise.