Coronavirus în Noua Zeelandă: pandemia a fost controlată, iar viața își reintră în normal

27 Apr 2020 | scris de A.A.
Coronavirus în Noua Zeelandă: pandemia a fost controlată, iar viața își reintră în normal

Noua Zeelandă anunță că a stopat răspândirea comunitară a virusului, eliminând coronavirusul în cel mai eficient mod.

 Au fost înregistrate doar câteva cazuri noi în ultimele zile, a precizat primul ministru, Jacinda Arden. Cifrele oficiale declarate la nivelul țării sunt destul de redus: sunt sub 1500 de persoane infectate şi 19 decedaţi, potrivit BBC.

Premierul Jacinda Ardern a declarat că virusul a fost „în prezent” eliminat. Totuși, oficialii îi avertizează pe cetăţeni să nu relaxeze măsurile de distanţă socială şi de igienă deoarece virusul poate oricând să recidiveze. Știrile vin cu câteva ore înainte ca Noua Zeelandă să relaxeze o parte dintre restricțiile impuse. De marți, unele activități neesențiale din afaceri, asistență medicală și educație se vor putea relua.

"Redeschidem economia, nu şi vieţile sociale ale oamenilor", a declarat  Ardern.

Directorul general al Sănătății din Noua Zeelandă, Ashley Bloomfield, a declarat că numărul redus de cazuri noi din ultimele zile ”ne oferă încredere că ne-am atins obiectivul de eliminare din comunitate”.

El a avertizat că „eliminarea” nu înseamnă că nu vor exista cazuri noi, dar înseamnă că virusul este sub control. „Am câștigat această bătălie”, a mai completat premierul Ardern, însă aceasta a spus că țara „trebuie să rămână vigilentă”.

Noua Zeelandă a impus restricții stricte încă de la primele cazuri de coronavirus. Și-a închis frontierele, a început să aplice carantina tuturor sosirilor în țară, a introdus o izolare strictă și a demarat o operațiune extinsă de testare și a intensificat anchetele epidemiologice.

Încă din 26 martie au fost închise plajele, parcurile, locurile de joacă, școlile și toate sediile de firme. Restaurantele și barurile rămân închise, acestora nu li s-a permis nici măcar livrarea la domiciliu.

Premierul a declarat că dacă aceste măsuri drastice nu ar fi fost aplicate, se putea raporta mai multe de 1000 de cazuri pozitive în fiecare zi.

Luni se va permite reîntoarcerea la locurile de muncă, iar resturantele și barurile vor putea efectua livrări la domiciliu. În continuare sunt interzise adunările publice, marile centre comerciale rămând închise, școlile se vor redeschide mult mai târziu, iar granițele rămân blocate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră