OMS avertizează: ne putem întoarce la izolarea populației dacă ridicăm restricțiile prea repede

07 Mai 2020 | scris de A.A.
OMS avertizează: ne putem întoarce la izolarea populației dacă ridicăm restricțiile prea repede

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertizează că „riscul revenirii la măsurile de izolare este foarte real” în ţările care în prezent relaxează măsurile de distanţare socială. Șeful OMS insistă ca relaxarea să se facă gradual, să se acorde atenţie riscului cazurilor importate, sistemul sanitar să se pregătească pentru un posibil nou val epidemic.

Riscul revenirii la un număr mare de cazuri există „mai ales dacă ţările nu reuşesc să gestioneze cu mare atenţie tranziţia şi nu fac acest lucru printr-o abordare în etape”, estimează Tedros Ghebreyesus, potrivit agenția EFE, preluat de Agerpres. 

OMS insistă ca în etapa de relaxare a restricţiilor să se asigure îndeplinirea mai multor condiţii, în principal ca numărul noilor cazuri de infectare să fie sub control, ca sistemul sanitar să poată face faţă tranziţiei, să fie minimizat riscul de relansare a epidemiei, să se fi luat măsuri preventive în şcoli şi la locurile de muncă şi opinia publică să fie bine informată asupra măsurilor adoptate.

Organizaţia cu sediul la Geneva mai cere ca înaintea unei asemenea relaxări să se garanteze o gestionare adecvată a posibilelor noi cazuri de COVID-19 importate.

Directorul general al OMS a insistat că nu pot fi excluse viitoare valuri epidemice de COVID-19, dar în faţa acestei posibilităţi ''nu trebuie să răspândim panica'', ci ''să ne pregătim, pentru că acum avem oportunitatea să aşezăm sistemele sanitare pe baze solide''.

„Dacă am învăţat ceva din această criză este că investind acum (în sănătate) vom putea să salvăm vieţi mai târziu”, a concluzionat Tedros Ghebreyesus, adăugând că ''istoria ne va judeca în funcţie de cum răspundem pandemiei şi de măsurile pe care le luăm''.

Șeful OMS a anunţat miercuri, în cadrul unui briefing, că numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în lume a depăşit 3,5 milioane, cel al deceselor 250.000, precizează Digi24.

Alte stiri din Externe

Ultima oră