Marea majoritate a guvernelor oscilează în impunerea unei distanțe fizice între 1 și 2 metri pentru a ușura redeschiderea economică. Un nou studiu finanțat parțial de OMS a relatat că distanța de 2 metri va reduce la jumătate pericolul de a te infecta cu noul coronavirus, precizează The Guardian.
Mai multe autorități printre care și premierul britanic Boris Johnson s-au arătat dornici de a reduce distanțarea fizică de la 2 metri la un singur metru pentru a ușura posibilitatea de a folosi mijloacele de transport în comun, dar și pentru a permite redeschiderea industriei ospitaliere.
Toate afacerile ar beneficia de această nouă măsură, firmele ar putea să-și recheme la muncă mai mulți angajați, barurile și restaurantele și-ar putea întâmpina mai mulți clienți, iar magazinele ar putea să relaxeze restricțiile de desfășurare a activității.
Dacă în UK autoritățile au transmis că este suficientă distanța de 1 metru, guvernele din Franța. Germania și Australia impun minimum 1,5 metri între oameni pentru a se proteja împotriva contractării noului coronavirus.
Rezultatele studiului publicate în jurnalul de specialitate The Lancet s-au bazat pe cercetarea focarelor active de COVID-19, dar și pe experiența furnizată de epidemiile de Sars și Mers, subliniind că reducerea distanței ar putea declanșa apariția de noi cazuri pozitive.
Păstrarea unei distanțe de peste un metru reduce riscul de infectare la 3%, pe când o distanță mai mică de 1 metru duce la o probabilitate mai mare de 13% de a te infecta.
Marea majoritate a epidemiologilor au precizat că o distanță mai mare între oameni reduce riscul și astfel economia se poate redeschide asigurând sănătatea generală a oamenilor.
Cercetătorii au dezbătut și posibilele beneficii aduse de purtarea măștilor de protecție. Pe un eșantion de 2.674 de oameni s-a descoperit că pericolul de a te infecta dacă porți mască este de doar 3% comparativ cu 17% în cazul nepurtării protecție faciale chiar dacă se respectă o distanță fizică.
Reprezentanții mai multor industrii au transmis scrisori către oficialii guvernamentali solicitându-le să reducă distanța fizică impusă pentru a putea salva afacerile pe care le dețin.
Această distanță impusă se bazează pe studiile conform cărora particulele degajate în urma strănutului sau tusei călătoresc pe o distanță de maxim 2 metri, apoi cad pe pământ.
Autorii articolului publicat de Lancet au analizat datele celor 9 studii desfășurate cu participarea a 7.782 de oameni.