Cancer: 57% din noile tratamente anti-cancer nu oferă un beneficiu real pacienților, comparativ cu cele vechi

05 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Cancer: 57% din noile tratamente anti-cancer nu oferă un beneficiu real pacienților, comparativ cu cele vechi

Peste jumătate din tratamentele contra cancerului aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului, între 2009 și 2013, nu oferă un beneficiu real comparativ cu tratamentele existente, scrie ParisMatch.  

Potrivit unui studiu al British Medical Journal, publicat joi, peste jumătate din noile medicamente contra cancerului puse pe piață în Uniunea Europeană, între 2009 și 2013, nu dovedesc că îmbunătățeasc supraviețuirea și calitatea vieții pacienților. Această situație poate să creeze speranțe false pacienților și să contribuie la risipirea resurselor publice. De asemenea, pune întrebări serioase în privința normelor actuale în materie de reglementare a medicamentelor, susțin specialiștii în domeniul sănătății de la King's College din Londra și de la London School of Economics.

În cursul a cinci ani studiați, 48 de noi medicamente anti-cancer au primit autorizație de punere pe piață din partea Agenției Europene a Medicamentului, pentru 68 de indicații diferite. Din aceste 68 de noi tratamente, 39 (57%) au primit undă verde din partea agenției de specialitate fără să demonstreze o îmbunătățire a duratei de viață sau a calității vieții pacienților, comparativ cu tratamentele existente.

Cercetătorii constată că mai multe terapii sunt autorizate fără dovada unui real beneficiu pentru pacienți. Inclusiv, studii care emit concluzii privitoare la prelungirea duratei de viață. 

Întrebată de AFP în legătură cu acest subiect, Agenția Europeană a Medicamentului a precizat că a examinat în detaliu probele privitoare la medicamentele anti-cancer și că este deschisă la orice nouă dezbatere pe aceast temă.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră