Grăsimea abdominală mărește riscul de cancer, diabet de tip 2 și boli coronariene

26 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Grăsimea abdominală mărește riscul de cancer, diabet de tip 2 și boli coronariene

Grăsimea abdominală ar putea fi asociată cu riscul de cancer, susține un studiu publicat în British Journal of Cancer. Legătura între grăsimea abdominală și riscul mai mare de diabet de tip 2 și bolile coronariene a fost deja dovedită. 

Noile rezultate au fost obținute după o meta-analiză, bazată pe șapte studii, dirijată de Centrul internațional pentru cercetarea cancerului. 4.300 de participanți, cu vârste între 54 și 67 de ani, au fost monitorizați între 10 și 18 ani. Printre aceste persoane, 1.656 au fost diagnosticate cu cancer legat de obezitate. Autorii studiului, după măsurători privind în talie, șold etc., au ajuns la concluzia că un plus de 11 centimetri în talie este asociat cu o creștere cu 13% a riscului de cancer. De exemplu, o creștere a IMC (indicele de masă corporală) a fost asociată cu un risc mai mare cu 11% de cancer. De altfel, studiul subliniază că patru tipuri de măsurători sunt esențiale pentru prognozarea riscului de cancer: circumferința taliei, coapselor, IMC și raportu talie și șold. În cazul cancerului de stomac, o creștere a IMC, taliei și șoldului a fost asociat cu un risc mai mare de cancer cu 16%, 21% și 15%.. 

De altfel, tabagismul, obezitatea și supraponderea sunt factorii de risc cei mai implicați în apariția a 13 tipuri de cancere diferite, în special de sân, stomac, pancreas, subliniază autorii studiului. 

Grăsimea profundă, adică din jurul ficatului, pancreasului etc., numită grăsimea viscerală, dezechilibrează hormonal și afectează rezistența corpului la insulină generând inflamația. De aici, apare riscul de diabet de tip 2, de boli cardiace, dar și de cancer.  

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră