Vaccinul care învinge celula canceroasă. Rezultatele sunt încurajatoare!

22 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
 Vaccinul care învinge celula canceroasă. Rezultatele sunt încurajatoare!

În prezent, se efectuează teste clinice pentru a analiza dacă vaccinul este capabil să vindece cancerul. Și primele rezultate sunt încurajatoare. O echipă de cercetători al Dana-Farber Cancer Institute din Boston a prezentat, recent, rezultate promițătoare în cadrul American Association for Cancer Research (AACR) Washington, anunță L’Express.fr. 
După mai mulți ani de muncă pentru a obține un vaccin capabil de a elimina celulele cancerioase din organism, cercetătorii s-au confruntat cu un eșec. Principala dificultate: sunt tot atâtea cancere diferite câte persoane sunt afectate.

Echipa de cercetători americani, condusă de Catherine Wu, și-a propus să obțină un vaccin care să fie specific fiecărui bolnav.  Principiul vaccinului clasic este relativ simplu. El constă în inserarea în corp a virusului bolii, astfel încât sistemul nostru imunitar să-l atace și, mai ales, să activeze modul de a-l combate în cazul în care corpul omului se confruntă din nou cu acest virus.

Problema este că o celulă canceroasă este capabilă să genereze ea însăși o altă celulă canceroasă cu un genotip complet diferit. Așadar, este foarte dificil pentru sistemul nostru imunitar să lupte cu aceste celule canceroase, întrucât ele se multiplică și se diversifică non stop. Astfel, vaccinul nu face față, deoarece permanent apar noi celule, cu noi genotipuri și sistemul nostru imunitar nu poate reține atâtea celule noi contra cărora trebuie să lupte.

Recent, cercetătorii au evidențiat prezența, în genomul celulelor canceroase, de neo-antigene. Aceste neo-antigene sunt specifice fiecărei tumori, detaliu extrem de important care a fost exploatat cercetători. Cu ajutorul unei prelevări din tumoră, cercetătorii sunt în situația de a extrage informația genetică în totalitate. Apoi, se efectuează scanarea completă a acestui genom și se extrag de aici neo-antigenele.

Obiectivul acestui vaccin, urmărit de cercetători, este de a ținti cu precizie celulele care posedă aceste neo-antigene. Vaccinul va transmite corpului un mesaj, sub forma ARN-ului mesager, explicând mijlocul de recunoaștere a celulelor canceroase pentru ca acestea să poată fi eliminate. Acest mesaj va fi decriptat de celulele dendritice care, întocmai ca un vaccin clasic, vor declanșa un răspuns imunitar adaptat. Limfocitele T vor ataca, de asemenea, celulele care au această particularitate pentru a le distruge. 
Totuși, celulele canceroase au capacitatea de a trimite semnale pentru a stopa răspunsul imunitar al corpului nostru. În acest caz, vaccinul trebuie să fie asociat co o metodă de imunoterapie, bazată pe checkpoint inhibitor, al cărei scop este de a inhiba aceste semnale. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră