Cancer: Tratament cu nanoparticule de aur

11 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Cancer: Tratament cu nanoparticule de aur

Cercetătorii americani testează un tratament contra cancerului pe bază de nanoparticule de aur, transmite LeParisien.fr.  
Folosind nanoparticule de aur, cercetătorii americani au reușit să distrugă celule canceroase.

După testele pe animale, pacienți afectați de cancer fac acest tratament experimental. Într-un text publicat în Le Point, Emmanuel Fort, profesor la Institutul Langevin, descrie această descoperire. Cercetătorii au injectat nanoparticule de aur intravenos unor pacienți bolnavi de cancer al capului și gâtului, pulmonar și de prostată. Odată injectat, aurul circulă până ajunge la tumoră, formată din vase sanguine.

Acest metal are particularitatea de a nu se degrada în timp. Redus la nanometru (o miliardime de metru), aurul capătă diferite culori, explică profesorul.

Luminate de laser, aceste particule se comportă ca niște antene. Această reacție la laser permite distrugerea tumorilor prin fototermie, adică tumoră este încălzită local.

Deocamdată acest tratament este în stadiu de experiment și prezintă unele dificultăți. Țesuturile fără nanoparticule nu trebuie atinse de lumină. Totuși, cercetătorii sunt optimiști și speră ca acest tratament să fie disponibil în următorii ani, completând radioterapia și chimioterapia. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră