Variola de maimuță: Spania se pregatește să cumpere vaccinuri

20 Mai 2022
Variola de maimuță: Spania se pregatește să cumpere vaccinuri

Acest vaccin ar fi administrat persoanelor de contact cu cazuri pozitive. În prezent, nu există un vaccin specific aprobat în Europa împotriva variolei maimuțelor, scrie BFMTV citând El Pais.

Potrivit cotidianului spaniol El Pais, Ministerul Spaniol al Sănătății finalizează achiziționarea a mii de doze dintr-un vaccin autorizat împotriva variolei tradiționale, după ce Centrul European pentru Controlul Bolilor a recomandat vaccinarea contactelor persoanelor infectate. Un vaccin care ar fi util și în stoparea transmiterii variolei maimuțelor. Într-adevăr, nu există încă un vaccin specific aprobat în Europa împotriva a ceea ce se numește „monkeypox” în engleză.

Spre deosebire de cel împotriva Covid-19, acesta nu este destinat să fie injectat în întreaga populație, ci doar în contactele cazurilor confirmate într-o strategie „în inel” care a fost deja folosită cu succes pentru eradicarea variolei în 1977”, scrie El Pais pe site-ul său.

O boală care nu este deosebit de periculoasă pentru oameni
Denumit Imvanex, acest vaccin clasic împotriva variolei a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente în 2013. Preluând conducerea, Spania calcă pe urmele Marii Britanii, care începe deja să strângă doze de vaccin, potrivit El Pais.

Guvernul spaniol mizează pe Imvanex pentru a anihila progresia virusului pe solul său, unde au fost identificate 23 de cazuri suspecte în regiunea Madrid. Acesta este ceea ce a determinat Ministerul local al Sănătății să lanseze miercuri o alertă sanitară.

"Monkeypox", sau simian orthopoxvirus, este o zoonoză virală rară, așa cum indică OMS pe site-ul său web, adică un virus transmis la om de către animale. Boala a fost depistată pentru prima dată la om în 1970. Nu este deosebit de periculoasă pentru om, deși deranjantă din cauza pustulelor pe care le provoacă, pe lângă febră și dureri de cap.

Transmiterea de la om la om este rezultatul contactului apropiat cu un purtător al bolii. Fie prin intrarea în contact cu secrețiile sale respiratorii, fie prin atingerea leziunilor infectate, precum și a fluidelor biologice.

Acest focar de contaminări în Europa este însoțit de teama că acestea ar rezulta din relațiile sexuale dintre bărbați. Londra a spus că pacienții identificați ca purtători de variola maimuțelor au întreținut relații sexuale cu alți bărbați. Informații studiate de OMS, potrivit directorului general adjunct al acesteia, Ibrahima Socé Fall.

Alte stiri din Externe

Ultima oră