Festivalul de Teatru Ștefan Iordache, Caracal 2021. Regal actoricesc. Florin Piersic Jr. sau 12 personaje, un singur actor, în piesa Freak Show

16 Iun 2021 | scris de Paul Rogojinaru foto Catalin Eremia
Festivalul de Teatru Ștefan Iordache, Caracal 2021. Regal actoricesc. Florin Piersic Jr. sau 12 personaje, un singur actor, în piesa Freak Show Galerie foto (38)

Aseară, spectatorii prezenți în sala teatrului Stefan Iordache, din Caracal, au avut parte de un regal actoricesc de zile mari susținut de Florin Piersic Jr. Puțini sunt copiii actorilor celebri care să-și egaleze, ba chiar să-și întreacă, părinții ca talent! În cazul de față, Florin Piersic Jr. este cu siguranță unul dintre aceștia! Fermecător, enigmatic, cu părul în permanență răvășit, adorat de femei, este astăzi cunoscut regizor de teatru și film, scenarist, actor și scriitor. Că a vrut, că n-a vrut, de la tatăl său asta a moștenit: farmecul, constituția atletică și pasiunea pentru femeile mignone, delicate, parte mereu lipsită de apărare. 
A fost într-o permanență autodepășire, de la faptul de a nu se cantona în roluri ce i-ar fi evidențiat numai calitățile fizice, până la a ajunge, cum spuneam, un apreciat regizor de teatru și film, scenarist cu fler și scriitor cu har, bine vândut pe piața cărții. Activitate actoricească și-o începe încă din adolescență, jucând în Marele singuratic (copilul), Colierul de turcoaze (slujitorul de la han), Cucoana Chirita, Un studio în căutarea unei vedete (matematicianul), dar simțea că nu numai asta și atât trebuie să facă, ci un altfel de teatru și un altul de film. 
Înaintea piesei de aseară am mai fost one-men-show în Sex, Drugs, Rock&Roll, de Eric Bogosian, deschizând în acest mod calea teatrului independent în România și primind Premiul pentru cel mai bun actor al anului 2002 la Gala UNITER.
În anul 2004 înființează casa de producție Artificial Horizon, unde este scenarist, regizor și producător de filme de scurtmetraj și lungmetraj, cum ar fi Fix Alert (joacă alături de fosta sa soție, Dorina Chiriac, împreună cu care are o fiică, Sonia) sau Eminescu versus Eminem. 
În anul 2005 primește din nou Premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul din Quod Erat Demonstrandum (QED). Publică trei volume Opere cumplite (2009), Romantic porno (2011) și Ficțiuni reale (2013), care se vând foarte bine. 
Revenind la piesa de aseară interpretată, scrisă și regizată de el însuși, spectatorii care l-au urmărit cu sufletul la gură timp de două ore sunt, cu siguranță, de acord cu faptul că Florin Piersic Jr. este un actor în toată puterea cuvântului, extrem de talentat, profund și rebel în același timp, cu forță dar și delicatețe care transpiră aproape din fiecare gest al său, dar care se simte la fel de marcant până și în tăcerile ori pauzele sale de respirație. 
Aseară, deși sigur, parcă a umplut scena, nelăsând niciun spațiu liber, deși își  ținea monologurile așezat pe un scaun, uzând de o gestică minimă. Scrise cu evident talent, interpretate cu mare har, monologurile sale, mici bijuterii, mici perle sidefii, s-au înșirat unele după altele într-un colier al unei performanțe actoricești absolut remarcabile. 
A fost profesorul care ține o dizertație despre bărbat și penisul său, voyoristul căruia îi pare rău că n-are o lunetă, cumpărătorul de ocazie al produselor prin telefon, cerșetorul stradal, omul care strânge fleacuri le depozitează în locuință, femeia de serviciu angajată la operă, excrocul sentimental, stewardesa cu încremenitul profesional etc. În total 12 personaje, fiecare cu altă personalitate, fiecare cu altă interpretare. Show -ul este total, dinamic, minunat susținut, astfel încât  spectatorul nu are timp să se plictisească ori să-și piardă atenția, ba, dimpotrivă, atât de antrenat este de poveștile jucate, încât nici nu simte cum se scurg două ore de spectacol. 
La final, o furtună de aplauze răsplătește munca și talentul lui Florin Piersic Jr. Afară, aflat în buza verii, Caracalul respiră a ploaie și-a cireșe coapte.

Alte stiri din Interviuri

Ultima oră