INTERVIU EXCLUSIV. Scriitoarea Natașa Culea, despre OAMENII CĂRȚILOR: "Nu știu să trăiesc fără prima mea iubire: cartea. Fiecare om spune două povești: una lui însuși, alta, celorlalți oameni"

01 Iun 2023
INTERVIU EXCLUSIV. Scriitoarea Natașa Culea, despre OAMENII CĂRȚILOR: "Nu știu să trăiesc fără prima mea iubire: cartea. Fiecare om spune două povești: una lui însuși, alta, celorlalți oameni" Galerie foto (2)

Este o plăcere să stai la povești cu scriitoarea Natașa Culea. Autentică și sinceră, interlocutoarea mea te plimbă cu discuția prin toate lumile universului, prin toate poveștile nepovestite, prin lumea personajelor tuturor și ale nimănui. Mărturisește că, până acum, a scris opt cărți și o antologie, dar ne anunță că pregătește noi volume. Pentru sfârșitului romanului „Rusalka”, un roman realist magic, Nataşa Alina - născută în Tulcea, într-o familie mixtă de ucrainieni şi polonezi - s-a reîntors în Delta Dunării, căreia i-a decriptat toate secretele și legendele.

Cărțile scrise de Natașa sunt traduse în engleză, spaniolă și franceză, fiind vândute pe platforme internaționale precum: Amazon, Kobo, Tolino, Apple, Barnes & Noble, Scribd etc. Natașa Culea adoră să stea la povești, dar mai ales să vorbească despre cărți. Sunt lumea ei și prima mare dragoste, fără de care recunoaște franc că nu știe să trăiască.

Este și realizatoarea emisiunii "BookMedia", transmisă pe canalul de televiziune A7TV, acolo unde are invitați unul și unul, cu povești de viață care bat filmul și cu cărți care îți suscită imaginația. În plus, Natașa Culea predă și cursul de scriere „Arhitectura scrierii creative”, la Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles” din București.

Într-un interviu acordat site-ul mariustuca.ro, scriitoarea Natașa Culea a vorbit despre puterea condeiului, despre lumea cărților, dar și despre oameni, locuri, bucurii mici, printre oameni mari, dar și dezamăgiri care fac parte din viață și conturează începutul sau finalul poveștii.

 

"Un cuvânt poate să doară mai mult decât o palmă"

 

Reporter: Scriitoare și om de televiziune. Și am citit într-o prezentare despre tine că ești “un magician al cuvintelor.” Mi-a plăcut tare mult asta. Ce magii face scriitoarea Natașa Culea prin puterea cuvintelor, a condeiului?

Natașa Culea: Pentru un scriitor cuvintele sunt vii, au puterea de a crea sau de a distruge, de a înălța sau de a coborî. Cuvintele au culoare, textură, miros, gust, greutate…Un cuvânt poate să doară mai mult decât o palmă, să fie mai greu decât o palmă și să fie ținut minte o viață. Scriitorul creează o lume din cuvinte, le îmbină și le conferă noi sensuri. Cuvintele nu mai sunt doar elemente fruste de comunicare, ci devin artă și magie.

 

Cum te-ai descrie în câteva cuvinte? Cine este, cu adevărat, Natașa Alina Culea?

Cred că am folosit de multe ori poveștile pentru a-mi învălui propria poveste. Cine sunt în propria mea poveste? M-am întrebat adeseori și cred că nu voi înceta să-mi caut propriul adevăr prin întrebări, uneori nepotrivite. Poate că unele întrebări nu-și vor avea răspunsuri și unele căutări nu se vor opri niciodată, iar eu, ca toți oamenii, sunt o creație care se creează pe sine.

 

"Aveam o lume internă abisală și o nesfârșită sete de cunoaștere"

 

Când a început întâlnirea ta cu scrisul, cu zona de carte?

Citeam de mică, devoram cărțile și căutăm în lumea lor ceea ce viața nu-mi putea satisface: curiozitatea și imaginația. Aveam o lume internă abisală și o nesfârșită sete de cunoaștere. Am început să scriu din 2014, atunci când viața mi-a dat liniște și timp, derulându-se cu încetinitorul. Acum multele-mi activități îmi îngreunează procesul scrierii, uneori chiar oprindu-l pentru o vreme. Încăpățânată, voi continua să scriu. Am scris opt cărți și o antologie până acum, dar pregătesc noi volume.

 

Cum se conturează pentru tine povestea unei cărți? Ce te inspiră? Cum îți conturezi personajele?

Povestea curge în mine, prinde viață, așa cum prind viață și personajele mele, mai întâi în mine, apoi se imprimă pe hârtie și-și spun poveștile. Fascinant procesul scrierii, mai ales dacă realizezi  că unele cărți înfruntă veacurile schimbând lumea pentru totdeauna! Scrierea este alchimie pură; apuci poveștile din lumea nevăzută, din lumea ideilor, și le aduci în lumea noastră. Acum vorbesc despre ficțiune. Evident, povestea va fi alterată de experiența noastră. Fără să vrem, ne vom da de gol pentru cei care citesc printre rânduri.

 

“Te-a sedus și s-a dus”, o carte ce poartă semnătura ta și a Gabrielei Presada. Cum schimbi povestea? Sau schimbă cineva povestea?

Fiecare are puterea de a-și schimba propria poveste. Cred că aici, în loc de a răspunde, pot insera acest citat din cartea „Arlechinul. Un bilet la circ numit iubire”:

"Cu un pas înainte și un pas înapoi, mereu între ieri și mâine, trăim într-o întrebare fără răspuns: se termină noaptea sau începe dimineața? Iar dacă este o nouă zi în care putem schimba totul, de ce nu o vedem, deși avem ochii larg deschiși?"

Fiecare om spune două povești: una lui însuși, când nu-l vede și nu-l aude nimeni, alta, celorlalți oameni. De multe ori, aceste două povești nu seamănă între ele. De multe ori, ne trezim în zorii zilei și am vrea să fim într-o altă poveste. Revenind la cartea „Te-a sedus și s-a dus. Cum schimbi povestea”, cred sincer că este una dintre cărțile pe care ar trebui să le citească orice femeie. Este o carte care simplifică relațiile complicate ale zilelor noastre și poate fi un îndrumar pe drumul cunoașterii de sine.

 

"Voi continua să promovez cartea, cultura și oamenii care continuă să reziste"

 

Cât de mult îți place în lumea cărților? Te întreb asta pentru că știu că ești și realizatoarea emisiunii BookMedia, transmisă pe A7TV.

Nu știu să trăiesc fără prima mea iubire: cartea. Sătulă de circul de la televizor și de vedetele cu vocabular format din trei cuvinte, promovez și voi continua să promovez cartea, cultura și oamenii care continuă să reziste într-o bătălie ce pare uneori pierdută, precum cei 300 de spartani viteji. BookMedia este o emisiune săptămânală cu și despre cărți, dar și despre poveștile din spatele cărților. Așa cum spun la începutul fiecărei ediții „nu există om care să nu vrea să citească, există doar oameni care nu și-au găsit acea carte” – carte cu care să înceapă, desigur. 

 

"Uneori visăm visuri care nu sunt ale noastre"

 

De ce visele nu dorm niciodată? Și cum le facem să devină realitate?

„Visele nu dorm niciodată” este un roman suprarealist, iar totul a pornit de la o împrejurare formidabilă. Am găsit niște scrisori vechi într-o casă nelocuită și, evident, le-am citit. Am asimilat o corespondență care probabil că trebuia să ajungă la mine și să prindă viață după 50 de ani. Ce lume misterioasă traversează omul când doarme? Ce mecanisme fantastice declanșează visele noastre?

De ce avem vise care prevestesc viitorul?  De ce ne reglăm conflictele interne prin vise sau le găsim rezolvarea? Poate că nu aș fi scris această carte, dacă nu aș fi obișnuit să-mi notez visele în procesul psihanalitic pe care l-am urmat câțiva ani cu renumitul psihanalist Augustin Cambosie, considerat un geniu al psihanalizei românești de către psihologul și profilerul Ion Duvac. Cred că visurile noastre pot deveni realitate; impedimentul e altul: uneori visăm visuri care nu sunt ale noastre.

 

Ce te bucură, Natașa? Ce te dezamăgește? 

Mă bucură oamenii autentici care spun ce cred și cred ce spun, care știu să ofere și să fie recunoscători când primesc. Mă bucură oamenii curajoși care-și păstrează inocența, în ciuda obstacolelor vieții. Mă bucură arta în toate formele și expresiile ei, cărțile „mari”, natura și animalele. Mă dezamăgește tot ce se abate de la ceea ce am spus că mă bucură.

 

Ce faci la Centrul Metropolitan de Educație și Cultură „Ioan I. Dalles”? Povestește-ne puțin, te rog.

La Sala Dalles sunt lector al cursului de scriere „Arhitectura scrierii creative”. Este un curs educativ pentru cineva care pornește la drum în lumea literelor sau vrea să-și aducă la un nou nivel creativitatea și abilitățile de comunicare. Am comprimat în cursul pe care-l predau tot ceea ce am învățat în peste 10 ani de scriere și de activitate asiduă în această lume.

 

Ce vorbește Natașa Alina Culea, realizatoare de emisiuni cu scriitoarea? Ce-și spun una celeilalte?

Versiunile mele se înțeleg destul de bine între ele  mai ales că le unește cartea, deci sunt convergente. Cred totuși că se acuză de lipsa timpului una pe alta.

 

Dacă ai scrie romanul vieții tale, ce titlu ai alege?

„Fetița care a văzut omul din lună.”

 

"Este o lume în care mulți oameni afișează aparențele unei vieți care nu-i a lor"

 

Cum este lumea de azi, Natașa? Ce nuanțe are?

Lumea de azi fuge de ceva, nu cred că fuge spre ceva. Oamenii simt că nu au timp, dar taie timpul de acolo de unde nu ar trebui tăiat. Este o lume în care mulți oameni afișează aparențele unei vieți care nu-i a lor și trăiesc contorsionați cu versiunea pe care nu o pot atinge. Altfel, este o lume a informației rapide, simplificată prea mult, superficială.

 

"Mă impresionează oamenii care vor să fie mai buni"

 

Care sunt oamenii pe care îi admiri și cu care ai avut bucuria să te întâlnești?

 Am întâlnit în lumea televiziunii destul de multe celebrități dintr-un domeniu sau altul și mă bucură inteligența cuiva, autenticitatea, sensibilitatea, simțul umorului, curajul, dar tot bunătatea este cea care mă impresionează cu adevărat. Omul care întinde mâna să ajute este omul pe care-l admir cel mai mult; omul care lasă urme vindecătoare în viețile celorlalți.

 

Care este persoana - din țară, dar și din afară, cu care ai vrea să realizezi un interviu?

Mi-aș dori să realizez interviuri cu trei mari scriitori contemporani: Mihail Șișkin, Mario Vargas Llosa și Isabel Allende.

 

Care este cartea ta preferată, pe care ai reciti-o mereu și mereu?

„Zorba”, de Nikos Kazantzakis, biblia libertății.

 

Ai schimba ceva în povestea vieții tale sau puzzle-ul este fix așa cum trebuie?

Oh, da, aș schimba unele lucruri, dar poate că nu avem voie să le schimbăm, iar experiența noastră umană include și acceptarea a ceea ce este. Știu, aici probabil că mulți se vor întreba: de unde să știm când să acceptăm și când să fim perseverenți în ceea ce vrem? După cum am spus, nu toate întrebările au un răspuns și, uneori, răspunsul poate să fie altul odată cu trecerea timpului.

Mai multe despre CĂRȚILE NATAȘEI CULEA!

Alte stiri din Interviuri

Ultima oră