Alexandru Rafila la Marius Tucă Show: școlile ar putea fi deschide din 15 mai

03 Apr 2020 | scris de A.A.
Alexandru Rafila la Marius Tucă Show: școlile ar putea fi deschide din 15 mai

Prof. dr. Alexandru Rafila, invitat în cadrul emisiunii Marius Tucă Show, a afirmat că vârful epidemiei este aşteptat la sfârşitul lunii aprilie, după sărbătorile pascale, iar abia după 15 mai s-ar putea intra pe o pantă descendentă, iar lucrurile ar putea reveni treptat la normal.

El a apreciat că după 15 mai s-ar putea fi deschise şcolile, în condiţiile în care nu trebuie grăbită această măsură. 

Cele mai importante declaraţii: 

- Eu sunt convins ca lumea are un orizont de asteptare in ceea ce priveste finalul unei perioade neobisnuite din viata noastră. Foarte putini s-au confruntat cu așa ceva in timpul vieții. Bănuiesc că o sa avem un vârf spre sfârșitul lui aprilie.

(Cum se va desfăşura viaţa socială) Eu nu pot sa fiu profet. Din punctul meu de vedere, anumite evenimente se vor desfșura în online. Lumea o sa mearga la muncă, o sa circule pe străzi respectând aceste reguli (igienice-nn).

Lumea nu intelege ca aceste masuri care au o tenta coercitiva si sunt impopulare trebuie corelate cu comportamentul populatiei. Trebuie măcar un an de zile să limităm efectele acestei boli.

- Trebuie sa incercam ca timp de un an de zile sa limitam consecintele acestei boli care deocamdata nu sunt dramatice, cel putin in Romania nu sunt deloc dramatice chiar daca avem peste 3000 de cazuri.

(Ce inseamna aceste teste serologice?) Aceste teste arata trecerea prin boala si arata cat dintr-o polulatie a trecut prin boala. Aceste teste ne ajuta sa ne dam seama ce procent de boala a trecut prin boala. E bine sa poti face o testare sistematica. Daca aveam aceste teste facute si ne dam seama ca s-a creat imunitate incet pe categorii populatia poate reveni la munca. În SUA au teste serologice foarte serioase pe care poti conta.

Sunt cateodata confuzii si neintelegeri. E vorba despre momentul in care faci aceste lucruri. Ne gasim la inceputul perioadei de raspandire a infectiei. E putin probabil sa avem un rezultat sa justifice o astfel de investigatie. Intai trebuie sa avem masa care sa justifice. Astea după 1 mai. Dar mai intai facem studiul. 10.000 mii de teste la nivel national. Trebuie sa esantionam populatia pe etape de varste. Trebuie sa facem 10 -12 mii de teste

(Daca facem acest test si avem rezultate si avem 30% din populatie imune, testele ar permite populatiei imune sa iasa?) Sunt 10 mii de teste la nivel national, trebuie sa esantionam populatia pe grupe de varsta conform OMS dar in momentul in care o facem trebuie sa fie momentul care sa ne permita sa avem un rezultat care sa fie relevant. Trebuie gandit si modul cum ne deplasam la servici, la metrou in Bucuresti este complicat. Oamenii trebuie sa mearga la munca si in aceasta perioada.

Testarea serologica as face-o in luna mai cand ne aflam pe o panta descrescatoare. Testarea serologica trebuie facuta cand numarul de infectati incepe sa scada. Cred ca dupa data de 15 mai. Daca vom avea 10 zile de scadere cazurilor noi.

(Ce trebuie sa faca oamenii de Pasti?) Trebuie sa ne reunim din punct de vedere emotional, nu fizic.

Eu zic ca mai avem 3-4 saptamani de crestere pana la 1 mai si dupa aia putem sa speram la o scadere progresiva a numarului de cazuri. Eu cred ca vom ajunge la 20.000 de cazuri pana la jumatatea lunii mai. N-am observat o supra aglomerare a terapiilor intensive. Rata de infectie a fost scazut pana acum la noi este adevarat ca nu am facut nici multa testare dar nici in ATi nu sunt aglomerati

Reguli dacă trebuie folosită sau nu mască

- Intotdeauna cand esti racit porti masca. In ceea ce priveste alte ocazii cand porti masca e o optiune personala. Eu nu prea port pe strada. Port in spital. Si port pentru ca posibilitatea de a interactiona cu o persoana infectata e mai mare.

- E bine sa porti masca si la serviciu. Imbolnavirea nu provine de la pacienti, provine de la unul dintre colegi care a venit asimptomatic. Politistii ar trebui sa poarte masca. Politistii ar trebui sa poarte o viziera si o masca simpla.

- E bine să porti viziera pentru ca protejeaza inclusiv ochii. Masca protejeaza si ochii si sunt usor de dezinfectat. Avantajul fata de ochelari e ca aceste viziere nu se aburesc. 

- Legat de oamenii care vin din diaspora. Nu cunoaste situatiile individuale, unii vin doar pentru Paste, altii vin pentru ca au probleme in tarile din care vin. Ei trebuie sa merga la izolare la domiciliu.

Oricine vine dinafara tarii trebuie sa intre in carantina la domiciliu.

Daca nu lucreaza intr-un spital de boli infectioase, medicii ar trebui sa aiba masca, viziera si halat impermeabil, nu combinezon

Colegii nostri care lucreaza in sectii de terapie intensivă trebuie sa fie cei mai mult protejati. 

Ma deranjeaza cei care folosesc echipamentele de protectie ca sa faca poze cu ele.

Întrebări luate de pe cei care urmăresc interviul pe Facebook:

Ce eficienta are hidroxiclorochina la pacientii cu covid?

- Se regaseste in orice tratament covid, reduce inflamatia. Este toxic, nu e bine sa il iei preventiv. Se regaseste aproape in toate schemele terapeutice. Reduce inflamatia. Tratamentul  e indicat, dar nu e tratament profilactic. in momentul de fata nu e foarte accesibil.

Câte teste ar trebui făcute?

- Daca reusim sa ne apropiem de 10 mii de teste care se pot face zilnic o sa ajungem la o capacitate multumitoare. In Germania se reuseste sa se faca 500.000 de teste saptamanal prin comparatie si in Romania stam foarte bine la numarul de testari.

(Cate teste se fac? Cam cate credeti ca ar trebui sa se faca pe zi?)  Avem undeva de 2500-3000 de teste care se executa. 20% sunt pozitive. Germanii reuesesc sa faca 500.000 de teste pe saptamana. Sa impartim la 4. Daca reusim sa ne apropiem la un numar de 10.000 de teste care s-ar face in Romania ar fi bine. Romania nu e o tara uriasa, e o tara medie. E mult mai usor de organizat. Noi am putea sa functionam foarte bine cu circa 25 de centre de testare cu echipamamente si personal medical

Un pacient este considerat vindecat dupa doua teste negative. Doua teste negative de PCR

Epidemia de gripă este in scadere, si cred ca am iesit din perioada epidemica a gripei. 

Gargara cu apa sarata ajuta?

Nu.

Unitatile de invatamant nu trebuie igienizate? 

Da, au fost igienizate. Poate ca dupa 15 mai ne gandim sa deschidem scolile. Înca ne gandim.

De ce periculos virusul pentru dibetici?

Evolutia diabetului duce si la diminuarea capacitatii de raspuns imun.

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră