Prof.dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS şi preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a explicat la emisiunea „Marius Tucă Show” că testarea populaţiei pentru imunitate trebuie făcută în luna mai.
„După părerea mea, epidemia va avea o evoluţie de doi ani”, a mai spus Alexandru Rafila.
Totodată, expertul a mai explicat că distanţarea socială va fi mai „blândă” în timpul verii.
Marius Tucă: Ati avut o sedinta cu omologii straini. Despre ce ati vorbit?
Prof. dr. Alexandru Rafila: Am vazut doua situatii paralele din Italia, Lombardia si Venetto. Au fost diferente enorme intre rezultatele epidemiei. Am vazut niste diferente de abordare importante pe care trebuie sa le implementam si noi. Lombardia are un sistem dezvoltat de sanatate dar numai 110 paturi de terapie intensiva. Exista un numar mare de paturi in sistemul privat. Diferenta e ca in Lombardia au internat pe rand toti pacientii infectati in spitale. In Veneto s-a gasit o alta solutie.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Nu au facut triere in Lombardia. In Venetto au gasit niste hoteluri in zone apropiate ale spitalelor iar toti pacientii cu simptome usoare au fost trataţi acolo. Accesul la oxigen trebuie sa poti sa il oferi oricui se interneaza. Au internat 80% dintre pacienti in hoteluri, iar cazurile grave s-au dus la spital.
Prof. dr. Alexandru Rafila: In cazul acesta a existat accesibilitate la asistenta medicala. Spitalele mari au avut circuite complet separate.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Prin izolarea la hotel si nu la domiciliu s-a prevenit transmiterea in comunitate, la familie.
Marius Tucă: Avem cazul Suceava unde personalul medical s-a dus de-a valma prin sectii.
Prof. dr. Alexandru Rafila: O sa le explicam colegilor din Ministerul Sanatatii aceste lucruri. A fost una dintre cele mai utile experiente la care am participat. In Lombardia masurile de restrictie a circulatiei oamenilor au fost luate foarte tarziu. In Lombardia pentru ca sunt multe aglomerari urbane s-a propagat foarte repede.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Colegul din Italia mi-a spus ca s-au luat doua masuri: la nivel spitalicesc si teritoriale adica limitarea circulatiei. Noi avem 1,000 de pacienti dar avem zeci de mii de pacienti care se interneaza cu alte probleme si trebuie sa pastram functional sistemul medical caci altfel vom avea mai multe decese fara sa fie din cauza coronavirusului.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Testele care identifica virusul au aparut acum de curand, sunt in evaluare si ne spuneau ca le vor evalua si daca unele dintre teste se vor dovedi ca sunt valorease, atunci ne vor comunica acest lucru.
Marius Tucă: Apropo de testele rapide, este un caz in Franta, o pacienta care a fost testata de doua ori negativ si la scurt timp a iesit pozitiv si a murit.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Trebuie sa ne gandim la separarea circuitelor si la separarea echipelor medicale. Daca una dintre echipe se imbolnaveste atunci trebuie sa ne gandim sa avem echipe de rezerva.
Marius Tucă: Nu s-a facut o separare clara.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Exista foarte multa agitatie, foarte multa panica.
Marius Tucă: In provincie este plin de personal medical infectat datorita faptului ca nu au avut echipament.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Oamenii sunt foarte speriati, neinformati. A te imbolnavi nu e o nenorocire. Sigur, e un risc. Dar nu e o nenorocire. Trebuie sa ne asumam ca suntem medici si sa lucram pentru pacienti. Cadrele medicale care au o forma usoara de boala pot sa isi continue munca purtand echipamentul de protecţie, fara sa infecteze colegii si pacientii.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Eu sper ca odata cu schimbarea ministrului sa ne calmam putin si sa gasim medicii de care avem nevoie. Trebuie monitorizate rezultatele testelor pe care le vom face si interpretate de specialisti.
Marius Tucă: Scenariu de film: Trece varful infectiilor , cum isi va relua omenirea cursul?
Prof. dr. Alexandru Rafila: Sunt si lucruri bune si lucruri mai putin bune. Facem un studiu sa vedem cate persoane au anticorpi. Facem un studiu sa vedem imunitatea formata, si atunci daca eu am, dau un exemplu, 40% o sa existe o relaxare, un comportament relaxat nu este bun pana la gasirea unui vaccin.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Acelasi lucru se va intampla si economic, o economie sanatoasa va ajuta la trecerea mai rapida peste criza. Eu cred ca trebuie sa reducem activitatea sociala.
Prof. dr. Alexandru Rafila: In Italia vor testa personalul medical si cel care este imun va fi folosit. Testarea populatiei pentru imunitate trebuie facută dupa luna mai. Avem o institutie repsonsabila cu supravegherea epidemiologica.
Marius Tucă: Francezii vor avea doua milioane de teste pentru a vedea cine sau cat la suta din populatie a fost infectata.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Probabil ca vor fi niste festivaluri mai putin populare. Distantarea sociala va fi mai blanda in cursul verii. Dupa parerea mea, aceasta epidemie va avea o evolutie de doi ani.
Marius Tucă: Vom avea distantare sociala pana vom avea un vaccin. Au mai fost doua pandemii in China si nu au ajuns aici. Cu totii am sperat ca nu va ajunge si la noi.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Trebuie un echilibru, trebuie sa luam decizii pe baze logice, nu emotionale. Incercam sa limitam expunerea varstnicilor. Noi trebuie sa ne facem datoria ca medici.
Marius Tucă: Specialistul vorbea de o situatie pe care o inregistram astazi. In Italia avem o cifra de 500 – 600 de persoane in fiecare zi.
Prof. dr. Alexandru Rafila: In Romania mor in mod curent 650 de oameni. Ramane sa vedem cat la suta din cauza Covid-19. Insuficienta renala a pacientilor cu dializa e foarte grava. Foarte multe masuri sunt luate sub presiunea emotionala si politica. Ar trebui sa luam decizii la rece, fara impact emotional.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Lumea nu intelege ce este cu testele rapide, cred ca daca l-au facut si sunt bine au scapat, majoritatea se pot imbolnavi ulterior. Am luat masuri sa fie testat doar personalul care prezinta simptome.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Infectiile respiratorii trebuie si ele testate pentru coronavirus si de asemenea toate persoanele care doneaza sange, organe trebuie testate.
Marius Tucă: Cum se pun in practica masurile la Suceava?
Prof. dr. Alexandru Rafila: Incet incet incep sa puna si ei in practica recomandarile. DSP Suceava trebuie sa distribuie directivele in teritoriu, spitalele sunt la autoritatile locale.
Marius Tucă: Despre programul de testare ce ne puteti spune?
Prof. dr. Alexandru Rafila: Oamenii nu trebuie doar sa fie testati, dar trebuie supusi si unui chestionar. Studiile acestea se fac pentru detectarea anticorpilor.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Noi asteptam sa apara niste truse mai sensibile si mai specifice decat testele rapide.
Prof. dr. Alexandru Rafila: De curand au aparut teste care prind aproape toate cazurile pozitive. Toate persoanele care ies pozitive trebuie verificate prin metoda standard. O boala in forma grava evolueaza intre 3 si 6 saptamani.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Daca trendul de imbolnaviri devine descrescator si numarul de decese va deveni descrescator. Domnul Tataru a inteles mai bine si sunt semne ca sunt schimbari in bine. Numarul de cazuri noi s-a stabilizat dar numarul de decese are o intarziere de 3 saptamani si atunci o sa putem sa asistam la reducerea numarului de decese dupa inca 3 saptamani.
Despre clorochina Prof. dr. Alexandru Rafila: Am vazut schema din Germania. Clorochina e un medicament care scade edemul si nu duce la distrugerea pneumocitelor. Clorochina se foloseste deoarece scade inflamatia la nivelul plamanilor, nu omoara virusul dar imbunatateste capacitatea pacientului de a rezista.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Ce se intampla in Bucuresti nu este o imagine a tarii. Trebuie sa fim disciplinati si civilizati. Noi nu avem solidaritate si nu intelegem ca trebuie sa fim solidari. Au fost medici care au spus „eu dispar sase luni”, e greu de acceptat o astfel de atitudine.
Marius Tucă: Cum vedeti varful epidemiei?
Prof. dr. Alexandru Rafila: Nu mi se pare relevant cand intram in faza a patra, nu are importanta. Autoritatile si jurnalistii trebuie sa promoveze un mesaj de echilibru. Noi avem 1,300 de cazuri si 2% decese. Exista multe erori la nivel international in calcularea ratei mortalitatii.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Toata lumea ma intreba, daca cineva a stranutat pe un pachet, iau de pe pachet? Nu pui mana pe pachet si o pui la gura. Spala-te pe mani si elimina cauza.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Activitatea economica trebue sa continue. Deci toti trebuie sa mergem sa lucram. Ganditi-va ca sectorul sanitar e sub presiune.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Avem si niste avantaje, vom fi mai curati si mai ordonati dupa aceasta criza. Si igiena orala e importanta pentru combaterea acestui virus.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Intreprinderea Renault de la Pitesti are activitatea oprita, trebuie repornita. Impactul economic negativ va fi mai mare decat criza coronavirusului. Trebuie sa respectam normele de distantare sociala, sa nu ne inghesuim pe la mall-uri, in magazine. Eu cred ca si restaurantele pot fi aranjate în asa fel ca sa se poata merge acolo. Lumea se adapteaza. Suntem o specie adaptabila.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Masca se poarta atunci cand esti tu bolnav.
Prof. dr. Alexandru Rafila: Ma suna colegi si ma intreaba daca pot sa ia clorochina preventiv. Daca iau clorochina preventiv sase luni de zile ma omor singur. Haideti sa ne calmam. Pentru un popor care nu da doi bani pe preventie acum suntem exagerat de preventivi si gata sa ne omoram pe noi datorita unor comportamente care nu isi au locul. Trebuie sa luam masuri dar nu excesive.