Oare ce provoacă o creștere mai mare a glicemiei: sushi ori înghețata? Potrivit unui studiu israelian, dat publicității în revista de specialitate Cell, răspunsul variază de la o persoană la alta.
Cercetători de la Institutul de Științe Weizmann au monitorizat continuu nivelul glicemiei la un număr de 800 de persoane timp de o săptămână, și au descoperit că răspunsul organismului la toate tipurile de hrană este extrem de individualizat.
”The Personalized Nutrition Project” a fost realizat de o echipă coordonată de prof. Eran Segal, de la departamentul de Matematici aplicate și științe informatice și de către Eran Elinav, de la departamentul de Imunologie, scrie israel21c.org.
”Am decis să ne axăm pe nivelul glicemiei, pentru că nivelul său ridicat este un factor major de risc pentru diabet, obezitate și sindrom metabolic”, a explicat Segal.
Cel mai amplu studiu realizat până acum în lume, ”The Personalized Nutrition Project”, a inclus analiza de microbi intestinali – denumiți, colectiv, microbiomi – care se crede că joacă un rol important în sănătatea umană.
46.000 de mese
Participanții la studiu au fost dotați cu mici monitoare care le-au măsurat continuu nivelul glicemiei. Au fost rugați să își noteze tot ce mâncau, precum și alți factori care țin de stilul de viață, precum activitățile fizice sau somnul. În total, cercetătorii au înregistrat răspunsul de la diferite persoane, după 46.000 de mese.
Glicemia unui mare număr de participanți a crescut puternic după ce au consumat hrană cu nivel standard de glucoză. În alte cazuri, nivelul glicemiei a crescut mult după ce persoanele au consumat pâine albă, dar nu după ce au consumat glucoză.
Luând în calcul mai mulți factori, cercetătorii au generat un algoritm pentru a prezice răspunsuri individualizate pentru stilul de viață al fiecărei persoane, bazate pe tipul de hrană, istoricul medical, compoziția și funcția florei sale microbiene.
Într-un studiu realizat pe 100 de voluntari, algoritmul a prezis cu succes creșterea nivelului glicemiei ca răspuns la consumul de diferite alimente.
Aceeași hrană a afectat nivelul glicemiei în mod diferit la aceeași persoană, dacă, de exemplu, consumul a fost precedat de efectuarea de exerciții fizice sau de somn.
”Diferențele imense pe care le-am găsit în creșterea glicemiei la persoane diferite, care au consumat aceeași mâncare, arată de ce deciziile personalizate în materie de alimentație ajută mai mult oamenii să se mențină sănătoși decât rețetele universale”, a declarat Segal.
Informațiile obținute au fost folosite la formularea de recomandări de dietă care să ajute la prevenirea apariției diabetului sau obezității, care se numără printre cele mai severe epidemii din istoria umanității.
Voluntarii din ultima etapă a studiului au primit o dietă personalizată ”bună” (care să mențină nivelul glicemiei la cote normale) timp de o săptămână și o dietă personalizată ”rea” (care să provoace creșteri ale nivelului glicemiei) pentru săptămâna următoare.
Toți au consumat același număr de calorii, dar anumite alimente din dieta ”bună” a uneia dintre persoane erau parte din dieta ”rea” a altora.
După o săptămână de consumat dietă ”bună”, voluntarii au experimentat schimbări consistente în compoziția microbilor intestinali, ceea ce sugerează că microbiomii ar putea fi influențați de dietele personalizate în timp ce joacă în același timp un rol în răspunsul oferit de nivelul glicemiei participanților.
Cercetătorii caută acum voluntari pentru un proiect pe termen și mai lung, tot de nutriție, care se va axa pe persoanele cu risc de diabet, cu scopul de a preveni sau amâna instalarea acestei maladii cronice.
Mai multe despre acest studiu, aici.
Citiți despre ce este dieta oloproteică
Citiți despre modul în care evoluează dieta oloproteică a Amaliei Năstase