V-aţi făcut vreodată o analiză de sânge care să determine nivelul vitaminei D în organism? Un nivel prea scăzut al vitaminei D în organism ar putea creşte serios riscul de a face un pre-diabet sau chiar diabet, este concluzia unui studiu dat publicităţii în revista de specialitate PLOS One, scrie passionsante.be.
În Occident, vitamina D face obiectul unui interes crescut, după cum o arată şi noile cercetări realizate de o echipă americano-sud-coreeană de la Universităţile din California şi Seul. Locul ocupat de vitamina D în starea noastră de sănătate capătă din ce în ce mai mare amploare. În cazul de faţă, cercetătorii au urmărit timp de zece ani un grup de 1.000 de adulţi. Acestora le era efectuată o dozare de vitamina D periodic. La finalul studiului, s-a dovedit că persoanele care prezentau un deficit sau o carenţă de vitamina D erau expuse unui risc de cinci ori mai mare decât în cazurile cu un nivel normal de vitamina D de a face diabet.
Deficitul este atunci când nivelul vitaminei D este sub 30 ng/ml (sau 75 nmol/L), în timp ce carenţa se situează sub 10 ng/ml (25 nmol/L) sau chiar sub 20 ng/ml, potrivit altor opinii.
Evident că şi alţi factori intervin în riscul de diabet, pre-diabet sau de trecere de la pre-diabet la diabet. Dar nivelul scăzut al vitaminei D a fost o constantă în cazul de faţă. Oamenii de ştiinţă spun că sunt necesare şi alte cercetări pentru a se afla în ce măsură concentraţiile suficient de mari de vitamina D pot preveni diabetul de tip 2 sau tranziţia de la pre-diabet la diabet, scrie sursa citată.
De aceea se consideră utilă verificarea periodică a nivelului vitaminei D din organism (o analiză de sânge este suficientă) şi luarea de măsuri, dacă este necesar: adaptarea alimentaţiei (peşte gras, uleiuri de peşte, produse lactate etc), expunerea la soare şi, la nevoie, administrare de vitamina D ca supliment alimentar.