Un mare club de fotbal din Ierusalim şi-a schimbat numele în onoarea lui Trump

14 Mai 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Un mare club de fotbal din Ierusalim şi-a schimbat numele în onoarea lui Trump

Decizia preşedintelui american Donald Trump de a transfera ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim a motivat unul dintre cele mai populare cluburi de fotbal israeliene să îşi schimbe numele în semn de recunoştinţă faţă de gestul preşedintelui american în favoarea Ierusalimului.

Unul dintre principalele cluburi israeliene de fotbal, Beitar Ierusalim, a anunţat că şi-a schimbat numele pentru a-i aduce un omagiu lui Donald Trump, scrie Times of Israel.

Clubul se va numi Beitar Trump Jerusalem, potrivit unui comunicat al clubului postat în pagina de Facebook.

Statele Unite îşi inaugurează luni, la Ierusalim, Ambasada în Israel, realizând promisiunea controversată a preşedintelui Donald Trump.

Ivanka Trump şi Jared Kushner, fiica şi ginerele şi totodată consilierii preşedintelui american, vor lua parte împreună cu sute de demnitari din cele două ţări la ceremonie, începând de la ora locală 16.00 (şi ora României), larg percepută ca sfidând condamnarea comunităţii internaţionale într-o perioadă de mari îngrijorări faţă de stabilitatea regiunii.

FC Beitar este unul dintre cele mai marcante simboluri ale oraşului Ierusalim şi se bucură să facă acest gest şi astfel să-i aducă un omagiu preşedintelui american pentru dragostea şi susţinerea arătate faţă de Ierusalim. eli Tabib, preşedinte şi proprietar al clului, şi Eli Ohana, directorul său executiv, au decis să adauge numelui clubului pe cel al preşedintelui american, care a făcut istorie", se arată în declaraţia clubului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost duminică seara gazda unei recepţii la ministerul de externe al Israelului, în ajunul mutării la Ierusalim a ambasadei Statelor Unite.

Printre oaspeţi s-au aflat secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, şi fiica şi ginerele preşedintelui american Donald Trump, Ivanka Trump şi Jared Kushner.

Israelul a comunicat că la recepţie au fost invitaţi reprezentanţi ai tuturor celor 86 de ţări care au misiuni diplomatice în această ţară. Dintre aceştia, şi-au confirmat prezenţa 33; ministerul român de externe a anunţat, printr-un comunicat primit duminică de Agerpres, participarea unui reprezentant al ambasadei României de la Tel Aviv.

Netanyahu a făcut apel la toate ţările să urmeze exemplul Statelor Unite: "Mutaţi-vă ambasadele la Ierusalim, fiindcă aşa este corect. Mutaţi-vă ambasadele la Ierusalim fiindcă astfel se promovează pacea, fiindcă pacea nu se poate construi pe baza unor minciuni". El a arătat că "în orice acord de pace imaginabil Ierusalimul va rămâne capitala Israelului".

Concomitent, la câteva zeci de kilometri de acolo, mii de palestinieni din Fâşia Gaza, aflată sub blocadă, forţează frontiera cu Israelul, unii cu intenţia proclamată de a încerca să forţeze cu riscul vieţii bariera de securitate.

Armata israeliană şi-a dublat practic efectivele combatante în jurul enclavei Cisiordania - teritoriu palestinian ocupat de Israel, unde sunt anunţate adunări, de mai mică amploare. Aproximativ 1.000 de poliţişti israelieni sunt mobilizaţi la Ierusalim cu scopul de a securiza Ambasada şi împrejurirmile ei, în cartierul periferic Amona.

Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a îndemnat duminică la jihad contra Statelor Unite afirmând că decizia Washingtonului este proba că negocierile şi politica de conciliere nu le-au servit palestinienilor.

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră