O nouă formulă de tratament destinată adulţilor cu diabet zaharat de tip II a fost lansată miercuri pe piaţa românească, informează Radio România Actualităţi (RRA), preluat de rador.ro.
Medicamentul Suliqua presupune o singură administrare zilnică. Practic, într-o singură injecţie sunt asociate două medicamente diferite. Se realizează, astfel, un control eficient atât al glicemiei matinale, înainte de masă, cât şi al glicemiei după masă.
Noua terapie se adresează pacienţilor care nu reuşesc să atingă ţinta de control glicemic cu tratamenul lor actual, fie că este vorba de medicamente antidiabetice orale sau insulină bazală.
"Acest medicament vine să asocieze într-o injecţie două medicamente diferite. Unul dintre ele, o insulină bazală, iar celălalt este o moleculă a unui medicament care determină, pe de-o parte, modularea secreţiei de insulină şi glucagon, în funcţie de glicemie, iar, pe de altă parte, acţionează şi la nivelul centrului saţietăţii şi la nivel gastric, scăzând consumul de alimente. Asocierea celor două şi introducerea precoce în tratament va duce la un control glicemic precoce şi bun. Acest medicament face ca riscul de hipoglicemie să fie scăzut", a declarat profesor doctor Romulus Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Terapia a fost introdusă în lista de medicamente oferite în regim gratuit populaţiei şi va putea fi prescrisă curând de medicii specialişti, după aprobarea şi publicarea protocoalelor terapeutice aflate, în prezent, în dezbatere publică, transmite RRA.
"În farmacii, din câte cunosc, există deja, ceea ce se aşteaptă acum sunt ultimele etape procedurale care sunt reprezentate de actualizarea listei Casei, astfel încât, fiind o medicaţie acordată gratuit pacientului, ea trebuie să se regăsească în sistemele informatice ale Casei, pentru a putea fi prescrisă şi, bineînţeles, confirmarea prin protocoale terapeutice tot de Casa Naţională, protocoalele sunt acum publicate pe site-ul ministerului, în transparenţă decizională. Estimarea noastră este că în câteva zile - o săptămână aceste lucruri vor fi rezolvate, astfel încât medicaţia va putea ajunge la pacient", a declarat doctorul Eduard Prisăcariu, miercuri, la o conferinţă de presă, potrivit agerpres.ro.
Siguranța și eficacitatea SULIQUA în obținerea controlului glicemic au fost evaluate în două studii clinice randomizate de fază 3, care au inclus în total aproximativ 1.900 de pacienți cu diabet zaharat de tip 2.
Noul medicament a demonstrat îmbunătățiri clinice semnificative statistic ale valorilor hemoglobinei A1c (HbA1c) comparativ cu fiecare dintre componentele sale individuale. Obținerea controlului glicemic nu a dus la creșterea frecvenței hipoglicemiilor în cazul tratamentului combinat, față de insulina glargin administrată în monoterapie, efectul pe greutatea corporală fiind neutru. Nu în ultimul rând, frecvența evenimentelor adverse gastro-intestinale a fost mai redusă față de lixisenatidă.
„Avem în momentul de față multe medicamente pentru a trata diabetul zaharat de tip 2, iar acest lucru trebuie să ne determine pe noi, medicii diabetologi, să facem o alegere inteligentă, având în vedere că ne îndreptăm spre ceea ce se numește «medicină personalizată» sau «medicină precisă» și anume: tratamentul adecvat pentru pacientul adecvat și la momentul adecvat. Trebuie să luam în considerare și faptul că, în anumite cazuri, activități simple pentru persoanele sănătoase pot deveni provocări pentru persoanele cu diabet, solicitând eforturi suplimentare. De aceea, este important să avem acces nu numai la tratamente eficiente, ci și la tratamente ce contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu diabet, printr-o bună tolerabilitate și creșterea aderenței la tratament – prin ușurința în administrarea terapiei. Suliqua are premise foarte bune, aducând împreună două tratamente injectabile într-unul singur, care poate fi titrat cu precizie, cu ajustări ale dozei bazate doar pe valorile glicemiei pe nemâncate”, a explicat Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române și Președinte de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.