Şocant: Sora mea a murit de cancer pulmonar, dar nu a fumat niciodată

13 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Şocant: Sora mea a murit de cancer pulmonar, dar nu a fumat niciodată

BBC prezintă povestea unei tinere a cărei surori a murit de cancer pulmonar, după o bătălie de doi ani cu boala, în timpul căreia a primit cele mai noi tratamente.

"În decembrie, sora mea mai mică, Sarah, a murit de cancer pulmonar, la doi ani după ce a fost diagnosticată pentru prima oară. Ea a avut o viață sănătoasă, nu a băut și nu a fumat niciodată. Boala pare să fi venit de nicăieri, distrugând viața unei mame strălucitoare și iubite, soţii și scriitoare. Sarah lucra la un roman istoric, publicat la câteva zile după moartea ei. Înainte de îmbolnăvirea ei am știut foarte puțin despre cancerul pulmonar și, probabil, împărtășesc opinia comună că era o boală a fumătorului.

Nu înţeleg de ce mulți oameni sănătoși, care nu au fumat niciodată, fac cancer pulmonar și cum în Marea Britanie această boală ucide mai mulți oameni decât cancerul de sân, prostată și cancerul pancreatic combinat.

Boala lui Sarah a fost cauzată de o mutație genetică non-moştenită. Ea a fost tratată cu medicamente-ţintă disponibile, relativ noi . Ceea ce a fost atât de frustrant era că, atunci când acţionau, puteau să reducă o tumoare de mărimea unei portocale la nimic. Dar Sarah a fost deosebit de ghinionistă.

Unora dintre pacienţi aceste tratamente le-au făcut bine, dar natura cancerului Sarei a făcut ca ea să treacă prin multe dintre aceste terapii foarte repede. Când medicamentul nu mai funcționează, tumorile revin aproape imediat la dimensiunea de dinainte sau mai rău.

La fel ca sora mea, Joanna Marshall este o mama tânără a doi copii, nu a fumat niciodată și totuși are cancer pulmonar stadiul patru din cauza unei deficienţe genetice nemoștenite. Ea a fost, de asemenea, supusă unor terapii ţintite. Joanna Marshall spune că medicamentele funcționează - dar nu pentru totdeauna. "De exemplu, sunt pe o terapie ţintită de aproximativ un an, ceea ce înseamnă că aș putea trăi în esență o viață normală", a spus ea.

"Am fost foarte activă, puteam respira în mod corespunzator, dar nu rezistam întotdeauna. Problema este că boala tinde să fie cu un pas înainte. "Soțul meu - viața lui s-a schimbat complet și nu este ceea ce mi-am dorit pentru el, dar, dacă vom trece prin asta, vom fi atât de puternici", a adăugat ea.

"Un dezastru"
Conform organizaţiei caritabile medicale Cancer Research UK (CRUK), 98 de persoane mor în fiecare zi de cancer pulmonar în Marea Britanie. În aproximativ 14% din cazuri, cei care s-au îmbolnăvit nu au fumat niciodată.

În ciuda acestui fapt, nu există nici un program naţional de screening pentru această boală. Cancer Research afirmă că nu există un program național deoarece nu este clar că screening-ul ar salva vieți, iar analizele prezintă riscuri și pot fi costisitoare.

În plus, există o preocupare faţă de screening-ul care ar putea provoca supra-diagnosticare - ceea ce înseamnă că unii oameni pot primi un tratament de care nu au nevoie.

Dr. David Gilligan, consultant oncolog la spitalele Addenbrookes și Papworth din Cambridge, spune că diagnosticarea tardivă este un dezastru pentru pacienți.

"Este o problemă majoră pentru că acești oameni care sunt diagnosticați cu cancer pulmonar și care nu au fumat niciodată sunt foarte supărați de faptul că se presupune că au fumat și că au făcut acest cancer ... când evident că nu au făcut-o. Din cauza modului în care se comportă boala şi a faptului că nu se aşteaptă ca aceşti oameni să fie diagnosticaţi cu cancer pulmonar, ei nu sunt consideraţi cu risc ridicat, şi, de obicei sunt diagnosticati într-o etapă ulterioară. Prin urmare, tratamentul nu poate fi adesea curativ, ceea ce este un dezastru complet și total pentru ei", spune doctorul.

Majoritatea cancerelor pulmonare sunt diagnosticate în stadiul patru, ceea ce înseamnă că tumorile s-au răspândit în organism. De multe ori nu prezintă simptome și mulți dintre ei sunt diagnosticați pentru prima oară când se prezintă la Urgență.

Prognoza medie este de 200 de zile, dar dacă este diagnosticat devreme, există o creștere cu până la 73% a șanselor de supraviețuire pe parcursul a cinci ani. Cu toate acestea, parțial din cauza asocierii negative cu fumatul, cancerul pulmonar rămâne ruda săracă din familia cancerului.

Paula Chadwick, director executiv al Fundației pentru Cancerul Pulmonar, prezintă o imagine clară a motivelor pentru care cercetarea și tratamentul cancerului pulmonar sunt finanțate atât de prost.

Ea susține că boala este un fel de "Cenuşăreasă", datorită stigmatului că e provocată de pacienţi. "Mulți pacienți cred că este și vina lor", spune ea. "Dar nu contează dacă sunteţi fumător, nefumător sau ex-fumător. Dacă aveţi plămâni puteţi face cancer, nu discriminează. Din păcate, nu avem o armată de avocați sau ex-pacienți care ne pot ajuta să-i ridicăm profilul acestei boli deoarece rata de supraviețuire este mică", a adăugat ea.
 
"O vindecare sau o terapie eficientă pe termen lung cu medicamente pentru cancerul pulmonar atât la fumători, cât și la nefumători, este o soluţie, dar îndepărtată în timp. Vor mai exista multe alte cazuri, cum a fost cel a surorii mele Sarah, înainte ca această boală, care poate distruge fără discriminare tineri sănătoși, să fie abordată și învinsă", îşi încheie povestea sora Sarei.

Alte stiri din Life style

Ultima oră