Pe termen lung și în doze forte, vitaminele B6 și B12 sunt asociate cu riscuri de două-patru ori mai mari de cancer pulmonar în cazul bărbaților, în special fumători. Studiul a fost publicat în Journal of Clinical Oncology în data de 22 august 2017, transmite franceinfo.
În general, aceste vitamine sunt folosite pentru a furniza energie și a remedia carențele, inclusiv pentru diminuarea riscurilor de cancer pulmonar. Fumătorii care au luat, zilnic, peste 20 de miligrame de vitamina B6 sau 55 miligrame de vitamina B12, timp de zece ani prezintă un risc mai mare de cancer pulmonar, comparativ cu cei care nu folosesc aceste vitamine.
Mai precis, riscul a crescut de peste trei ori în cazul vitaminei B6 și de patru ori, în cazul vitaminei B12. Cercetătorii precizează că este primul studiu privitor la efectele pe termen lung ale suplimentelor de vitamina B6 și B12 în legătură cu cancerul pulmonar.
Cercetătorii au analizat datele aparținând unui număr de peste 7.700 de pacienți cu vârste între 50 și 76 de ani, pentru a colecta informații legate de folosirea vitaminei B, în ultimii zece ani. Ei au ținut seama de numeroși factori, cum este tabagismul, vârsta, etnia, nivelul de educație, greutatea corpului, consumul de alcool și antecedentele medicale.
Cel mai mare pericol, în opinia autorilor studiului, îl reprezintă aceste vitamine în doze forte, adică în doze mult mai mari comparativ cu cele recomandate, provenite din alimentație. Doza zilnic recomandată de vitamina B6 este de aproximativ 100-300 micrograme, în timp ce doza zilnică recomandată de vitamina B12 este de aproximativ 2 micrograme.
Dacă alimentația nu asigură acest nivel, atunci se pot folosi suplimentele, dar cu respectarea dozelor prescrise de medic.
Riscul nu a fost identificat în cazul femeilor care au luat doze mari din aceste vitamine pe termen lung.