Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați: riscuri pe termen lung

11 Oct 2020
Dieta cu conținut scăzut de carbohidrați: riscuri pe termen lung Galerie foto (2)

Adoptarea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați vă va expune la efecte secundare multiple, potrivit unui cercetător polonez, relatează antenasatelor.ro.

Acest lucru ar face pacienții mai predispuși să dezvolte boli coronariene, accident vascular cerebral sau cancer.
Adoptarea unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați pentru a combate excesul de greutate nu ar fi lipsită de riscuri. Aceasta este concluzia profesorului polonez Maciej Banach, care și-a prezentat lucrarea cu ocazia congresului Societății Europene de Cardiologie. Studiul său a implicat peste 24.000 de participanți, în medie cu 47 de ani. Forța de muncă era aproape egală, cu 49% bărbați și 51% femei. Voluntarii au fost împărțiți în mai multe grupuri, în funcție de procentul de carbohidrați din dieta lor obișnuită.

Risc crescut de deces prematur

După o monitorizare medie de peste șase ani pentru fiecare participant, datele colectate au evidențiat potențialul rău al unei diete cu conținut scăzut de carbohidrați. Deci, în comparație cu cei care au urmat dietele cu conținut ridicat de carbohidrați, participanții care au urmat dietele cu conținut scăzut de carbohidrați au avut:

32% mai mult risc de a muri prematur (orice cauză combinată);
51% mai mult risc de a muri de boală coronariană (boală care afectează arterele inimii);
50% mai mult risc de a muri de boală cerebrovasculară (cum ar fi accident vascular cerebral sau accident vascular cerebral);
cu 35% mai mult risc de a muri de cancer.

„Rezultatele sugerează că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați sunt periculoase și nu ar trebui recomandate”, concluzionează profesorul Maciej Banach. „Absorbția redusă de fibre și fructe și un aport crescut de proteine ​​animale, colesterol și grăsimi saturate cu aceste diete poate juca un rol important”, susține Maciej Banach în explicarea efectelor dăunătoare ale dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați. Prin urmare, avem o problemă cu alimentele consumate pentru a compensa consumul redus de zaharuri. „Diferențele în minerale, vitamine și fitochimicale ar putea fi, de asemenea, implicate”, adaugă el.

Carbohidrații sunt esențiali pentru metabolismul nostru

Carbohidrații nu îngrașă atunci când sunt consumați în proporții normale, adică în funcție de necesitățile de energie. Aceste cantități sunt variabile în funcție de indivizi, deoarece depind de nevoile de energie. Un adolescent care cheltuiește 3000 de calorii într-o zi are nevoie de 1500 de calorii carbohidrați sau 375 g de carbohidrați. O femeie sedentară care cheltuiește 1600 de calorii într-o zi are nevoie de 800 de calorii carbohidrați sau 200 g de carbohidrați.

Foto: Pixabay

Alte stiri din Life style

Ultima oră