Programele şcolare care îi încurajează pe copii să facă mai multe exerciţii şi să mănânce sănătos nu par să aibă vreun efect real în ceea ce priveşte combaterea obezităţii infantile, arată un studiu publicat în British Medical Journal, citat de BBC.
Peste 600 de elevi din învăţământul primar din comitatul West Midlands au participat la un program destinat combaterii obezităţii, timp de 12 luni, însă după terminarea acestuia, studiul nu a constatat nicio îmbunătăţire în ceea ce priveşte dieta şi activităţile fizice ale copiilor.
Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au declarat că familiile, comunităţile şi industria alimentară au avut probabil mai multă influenţă asupra copiilor decât iniţiativele şcolare.
În Marea Britanie, unul din patru copii începe şcoala supraponderal şi unul din 10 este obez. Până la sfârşitul şcolii primare, procentul copiilor obezi s-a dublat, ajungând la unul din cinci.
Pentru studiu, cercetătorii au pus la punct un program de viaţă sănătos pentru copiii de 6-7 ani din 26 de şcoli primare, apoi au comparat rezultatele cu activităţile fizice şi dieta a peste 700 de alţi copii din alte 28 de şcoli primare care nu au participat la studiu.
Atunci când cercetătorii au vrut să urmărească ce s-a întâmplat cu copiii la 15, respectiv la 30 de luni de la începerea programului, aceştia nu au descoperit reduceri semnificative din punct de vedere statistic ale IMC (indicele masei corporale) şi nici o îmbunătăţire în ceea ce priveşte activităţile fizice ale acestora - prin comparaţie cu cei care nu au participat.
La nivelul autorităţilor, guvernul britanic a lansat un plan de combatere a obezităţii în rândul copiilor în 2016.