De ce dietele de detoxifiere ne fac mai graşi şi mai trişti

26 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
De ce dietele de detoxifiere ne fac mai graşi şi mai trişti

Dietele de detoxifiere ar putea părea o soluție rapidă la problemele de sănătate și de fitness, dar, în realitate, acestea ne fac adesea "mai graşi și mai trişti", conform experților, relatează dailymail.co.uk.

Joe Warner, redactorul Men's Fitness, a explicat că mulți oameni adoptă astfel de planuri alimentare extreme, care implică adesea renunțarea la un grup de alimente sau la reducerea drastică a caloriilor, pentru a obţine rezultate rapide.

În noua sa carte, SHIFT56 System, Warner scrie: "Cu timpul, dacă mâncăm mai puține calorii decât ardem, pierdem greutate; dacă mâncăm mai multe calorii decât ardem, câștigăm greutate ... Dar asta nu înseamnă că toate dietele vă ajută la fel să pierdeți în greutate sau să vă îmbunătățiți sănătatea și starea de spirit".

De fapt, așa-numitele diete "detox" - cunoscute și sub denumirea de "curățare" sau "resetare metabolică", pot afecta sistemele biologice, uneori cu efecte de durată și potențial periculoase. În noua sa carte, Warner dezvăluie cele cinci motive pentru care dietele de detoxifiere sunt atât de periculoase ...

1:  Dă peste cap echilibrul hidric şi electrolitic

De ce e rău? Multe diete rapide "funcționează" pentru că, atunci când începeți să vă restricționați consumul de alimente sau să eliminați anumiţi nutrienţi pentru a reduce consumul zilnic de calorii, veți pierde în greutate.

Marea problemă este că nu pierdeţi grăsime, ci apă. Și acesta este ultimul lucru pe care aţi dori să-l faceţi. Acesta este motivul pentru care dietele de detoxifiere sunt atât de periculoase. Acestea pot afecta negativ echilibrul organismului, ceea ce înseamnă că puteți pierde foarte mult apă și săruri. Distrugerea echilibrului fluidelor și al electroliților va duce la deshidratare, ceea ce vă va face să arătați şi să vă simțiți rău și să daţi un randament mai mic decât în ​​mod normal.

Mergând prea departe, aceste pericole devin mult mai grave, deoarece organismul  depinde de echilibrul fluidelor și al electroliților pentru menținerea ritmului inimii şi a altor funcții foarte importante.

Deci, dacă sunteți tentaţi vreodată să încercați una dintre așa-numitele "diete de detoxifiere", amintiți-vă că, după câteva zile ați putea vedea un număr mai mic pe cântar, dar orice pierdere în greutate este mai degrabă apă decât grăsime.

 2: Organismul este lipsit de nutrienți

De ce e rău? Aproape toate dietele de slăbire rapidă se bazează pe restricționarea severă a consumului zilnic de calorii prin tăierea anumitor tipuri de alimente sau prin eliminarea completă a unor grupuri de alimente.

Ceea ce înseamnă că aceste diete nu oferă unele sau chiar multe substanțele nutritive esențiale necesare organismului pentru a funcţiona la maximum - fie că sunt grăsimi, proteine, vitamine și minerale. Deci, ele vor afecta în mod dramatic modul în care "vă veți simți sănătoși".

Pot apărea efecte secundare precum pielea uscată, articulații și mușchi dureroase, stări de letargie și slăbiciune sau probleme cu somnul, precum și o gamă largă de simptome mentale, care nu se limitează la foamea constantă, energia scăzută și oboseala permanentă, starea de spirit proastă și un nivel scăzut de concentrare şi motivație.

Acest lucru vă va face să vă simțiți absolut îngrozitor pe termen scurt și ar trebui să vă dea de gândit dacă toate aceste efecte secundare negative merită. Mai ales, că, pe termen lung, vor avea un impact grav asupra sănătății și a stării generale.

 3: Încetinirea metabolismului 

De ce e rău? Funcția organismul, în mod evolutiv, este să nu murim de foame. Deci, organismul acordă o atenție deosebită la cât de mult mâncați. Când brusc, începeți să mâncați mai puțin, corpul face ajustări pentru a preveni foamea. Metabolismul dvs. încetinește pentru a economisi energie și apar mai multe alte schimbări.

Alimentele se mişcă mai lent în tractul digestiv pentru a extrage cât mai multă energie și cât mai mulți nutrienți posibil (ceea ce poate provoca probleme digestive, cum ar fi balonarea sau constipația);  procesele de reparare și recuperare încetinesc astfel încât nu vă vindecați la fel de repede în cazul unor leziuni; și scade secreţia unor hormoni importanți, inclusiv hormonii sexuali, estrogen, progesteron și testosteron.

Când metabolismul încetinește, organismul decide că aveţi nevoie de mai puţină energie pentru a supraviețui, ceea ce înseamnă că trebuie redus şi mai mult consumul de calorii pentru a pierde în greutate! Acest lucru creează un ciclu vicios în care, în timp, organismul necesită din ce în ce mai puține calorii pentru a funcționa, ceea ce face pierderea în greutate mai anevoioasă, chiar și atunci când mâncați mult mai puțin decât înainte.

 4: Apetitul revine

De ce e rău? V-ați întrebat vreodată ce face să simțiți foamea? Sau saţietatea? Apetitul este controlat de o serie de feedback-uri în sistemul digestiv şi în creier. Există, de asemenea, senzori în celulele de grăsime care transmit creierului cât de pline sunt depozitele de grăsimi.

Dacă nu mâncaţi, aceste bucle de feedback și senzori reacţionează, făcându-vi-se cu adevărat foame. Indiferent cât de puternică este voința și motivația, sistemul creierului dvs. este întotdeauna mai puternic. În cele din urmă, renunțați la dietă şi reîncepeţi să mâncați normal.

Dar cum aveți nevoie de mai puține calorii decât înainte, din cauza încetinirii metabolismului, câștigați înapoi greutatea pe care ați pierdut-o și peste, deoarece creierul dvs. trimite surplusul de energie pentru a reface depozitele de grăsimi, ca să se asigure că nu muriţi de foame din nou. Vă veți gândi mai des la mâncare - și de aceea veţi mânca și mai mult. Acesta este motivul principal pentru care mulți oameni sfârşesc în aşa numitele diete yo-yo și ajung mai degrabă să acumuleze grăsime, decât să o piardă.

5: Blocajul într-un ciclu vicios

De ce e rău? Există multe probleme fiziologice cauzate de dietele rapide, dar una dintre cele mai mari este obiceiurile nesănătoase. Ca urmare, pentru a pierde în greutate și a vă menţine, trebuie să recurgeţi la unele schimbări simple și durabile ale obiceiurilor alimentare.

Alte stiri din Life style

Ultima oră