Dieta ideală pentru sănătatea planetei şi a oamenilor, prezentată de o echipă de cercetători

17 Ian 2019 | scris de M.C.
Dieta ideală pentru sănătatea planetei şi a oamenilor, prezentată de o echipă de cercetători

Într-o mare de diete pe care le găsim pe Internet, iată că apare una pentru ”sănătatea planetei”, nu doar cea individuală.

Dieta ideală pentru sănătatea planetei şi a oamenilor, prezentată miercuri de o echipă de cercetători, presupune dublarea consumului de nuci, fructe, legume şi înjumătăţirea cantităţilor de carne şi zahăr consumate, relatează Reuters, preluată de agerpres.ro.

Dacă populaţia ar urma dieta pentru ''sănătatea planetei'', peste 11 milioane de decese premature ar putea fi evitate anual, emisiile de gaze cu efect de seră ar fi reduse şi ar putea fi conservate mai multe regiuni de uscat, apă şi biodiversitate, susţin cercetătorii.

Asigurarea hranei pentru o populaţie de 10 miliarde de oameni până în 2050 sub forma unei diete sănătoase şi sustenabile va fi imposibilă fără transformarea obiceiurilor alimentare, îmbunătăţirea producţiei de alimente şi reducerea risipei alimentare, a spus Tim Lang, profesor la Universitatea din Londra, conducătorul studiului.

Multe boli cronice care pot pune viaţa în pericol, între care obezitatea, diabetul, malnutriţia sau diverse tipuri de cancer, sunt legate de o dietă săracă.

Cercetătorii spun că alimentaţia nesănătoasă provoacă mai multe decese şi boli în prezent în lume decât relaţiile sexuale neprotejate, alcoolul, drogurile şi fumatul laolaltă.

Dieta planetară propusă de oamenii de ştiinţă este rezultatul unui proiect de cercetare care a durat trei ani, la solicitarea revistei de sănătate The Lancet şi la care au participat 37 de specialişti din 16 ţări.

Consumul mediu de alimente precum carnea roşie şi zahărul ar trebui redus cu 50%, în timp ce consumul de nuci, fructe, legume ar trebuie dublat.

Pentru anumite regiuni, ar fi necesare schimbări chiar mai drastice: locuitorii Americii de Nord, spre exemplu, consumă de aproape 6,5 ori mai multă carne roşie decât cantitatea recomandată, în timp ce oamenii din Asia de Sud mănâncă doar jumătate din cantitatea sugerată de dieta planetară.

Pentru reglarea consumului de legume care conţin amidon cum ar fi cartoful sau maniocul ar fi nevoie de mari schimbări în regiunea Africii Subsahariene, unde oamenii mănâncă în medie de 7,5 ori mai mult decât cantitatea recomandată.

Cu ocazia prezentării dietei la o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, cercetătorii au recunoscut că adoptarea acestei diete pe plan global este o speranţă ambiţioasă, cu atât mai mult cu cât există o mare inegalitate în ceea ce priveşte accesul la hrană.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră