Alina Arbajter, jurnalist român în Germania: "În acești 14 ani de radio, am învățat valoarea gândirii și a cuvântului. Jurnalismul este una dintre cele mai frumoase meserii, dar astăzi este pe cale de dispariție"

12 Dec 2022 | scris de M.R.
Alina Arbajter, jurnalist român în Germania: "În acești 14 ani de radio, am învățat valoarea gândirii și a cuvântului. Jurnalismul este una dintre cele mai frumoase meserii, dar astăzi este pe cale de dispariție" Galerie foto (4)

Alina Arbajter, românca stabilită de mai bine de 30 de ani în Germania, este o femeie împlinită. Mamă, jurnalist de radio și de televiziune, scriitoare. În plus, Alina are  și propriul business, un salon de rochii de mireasă. Meseria i-a oferit, în toți acești ani, satisfacții maxime, cele mai importante fiind conexiunea cu oamenii pe care i-a avut invitați, cărora le-a aflat povestea pe care a spus-o mai departe pe undele radioului sau la tv. Interlocutoarea mea spune că nu a uitat niciodată de unde a plecat și, oriunde ar duce-o viața, și-a promis să rămână mereu omul modest și cald, care își dorește, mai presus de toate să ofere și să împartă bunătate celor din jur. 

Despre jurnalism, așa cum îl vede după ani de experiență, mărturisește în continuare că este cea mai frumoasă meserie din lume. Recunoaște însă că viteza tehnologiei a transformat presa de astăzi. Rămâne însă cu bucuria de a se juca cu cuvintele și de a veni în casele și în sufletele oamenilor cu povești de viață. Este recunoscătoare pentru familia în care s-a născut și pentru bucuria lecțiilor învățate de la oamenii speciali din viața ei. 

Reporter: Alina, suntem deja în decembrie, dar știu că noiembrie este luna în care faci așa un bilanț a ceea ce ești tu. Ca om, dar și ca profesie. De ce este luna noiembrie specială pentru tine?


Alina Arbajter: Luna noiembrie este luna în care m-am născut, luna în care am pășit acum 14 ani pe undele de radio, o lună în care viața mea s-a schimbat din multe puncte de vedere.

Cum au fost momentele speciale ale anului 2022?

In primul rând, anul 2022 a fost un an plin de realizări sufletești și în momentul de față eu cred că plăcerea sufletul este cea mai importantă pentru fiecare dintre noi.

Aș vrea să ne vorbești puțin despre proiectele tale în presă, pentru că știu că ești implicată în multe proiecte. Ce înseamnă presa pentru tine? Mai crezi în jurnalism, mai este meseria asta ceva pentru care merită să mori și să trăiești?

Jurnalismul e una dintre cele mai frumoase meserii din punctul meu de vedere, dar în ziua de astăzi este pe cale de dispariție. Presa, în general, o poți modela după cerințele telespectatorului, așa încât fără ea noi nu am putea să ne exprimăm liber. Proiectele mele legate de radio și televiziune sunt încă în lucru, dar, odată cu anii experiență mea este mult mai vastă și încrederea în ceea ce fac crește cu fiecare dezvoltarea personală.

Care sunt interlocutorii tăi de suflet? Ce te bucură la întâlnirea jurnalistică cu un om?

Intervențiile de suflet, știi cum sunt, ca un val care nu se sparge niciodată. Aș dori ca fiecare dintre noi să trăiască măcar o dată în viață fericirea sufletească, să realizeze că viața nu este construită numai pe valori materiale. Atunci când realizezi un interviu, când te așezi față în față cu un om ii vei cunoaște toate durerile, toate realizările, tot sufletul. Atunci când ai pătruns în sufletul lui și el ți-a pus viața pe tavă, vei ști că ești un jurnalist bun.

Care este cea mai frumoasă lecție despre presă și de la cine ai învățat-o?

În acești 14 ani de radio am învățat valoarea gândirii și a cuvântului, am învățat că niciodată nu trebuie să spunem "nu se poate", am realizat că viața este mult mai valoroasă când te iubești și dăruiești din frumosul tău și oamenilor din jurul tau.

Cum vezi astăzi, cu toate transformările lumii acesteia, jurnalismul viitorului?

Greu de spus, transformările sunt mari, trăim într-o eră a digitalizări, generațiile de astăzi iubesc că totul să fie online . Așa că, cine știe dacă presa scrisă va mai avea șansa de a mai fi vreodată ca înainte...

Ce i-ai spune unui tânăr ieșit de pe băncile Facultății de Jurnalism despre presă? Ce să nu uite niciodată?


Să iubească ceea ce face în primul rând, să își asume riscurile de a fi de multe ori pus în diferite situații, dar să aducă mereu în fața omului de rând adevărul.


Alina, cui îi mulțumești pentru ceea ce ești astăzi?


Părinților mei, în primul rând, pentru că am avut norocul să mă nasc într-o familie fericită și frumoasă.


Care sunt principiile de la care nu te-ai abate niciodată?


Niciodată nu voi fi alta indiferent de situația mea financiară,nu voi judecă decizia celor dragi, nu voi vedea lumea decât din punctul omului modest și bun și de câte ori voi putea voi face lucruri frumoase și bune.


Dacă ai avea o putere să schimbi lumea asta, cu ce/ cu cine ai începe?


Cu cei care ne-au adus în ultimii ani în situația să nu mai știm ce înseamnă sentimente.

Alte stiri din Interviuri

Ultima oră