Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER) a început cercetările în dosarul „Frontieriștilor”, care vizează grăniceri ce au ucis români ce voiau să treacă, ilegal, frontiera în Iugoslavia și în Ungaria în timpul regimului comunist, potrivit președintelui Institutului, Alexandra Toader. O parte dintre grănicerii care ar fi fost răspunzători de uciderea a mii de persoane ar putea fi angajați în ministere, inclusiv la Afaceri Interne.
Site-ul miscareaderezistenta.ro a dedicat fenomenului frontierist din România o întreagă campanie de presă, pe care o puteți descoperi accesând acest LINK.
„Este un proiect generos. Câteva sute de mii de persoane au încercat să treacă ilegal frontiera în perioada 1948 – 1989.
Am ținut să ne implicăm în acest proiect, cu atât mai mult cu cât multe dintre persoanele care au deținut funcții de răspundere în cadrul trupelor de grăniceri mai sunt în momentul de față în viață și au comis crime la granița româno-iugoslavă și româno-maghiară. Au ucis pe fâșie persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera.
Am încerca acum în primă fază să ne axăm în speță pe anii '80. Doar în 1989 sunt raportate aproximativ 50.000 de tentative de treceri ilegale de frontieră. Având în vedere că este vorba de fapte săvârșite chiar la sfârșitul anului 1989 este vorba și de persoane care s-ar putea în momentul de față să dețină funcții în diverse ministere, în Ministerul de Interne, de pildă”, a declarat Alexandra Toader, pentru Digi24.ro.
Aceasta a spus că în prima jumătate a anului lucrările Institutului au fost îngreunate de pandemie.
"A fost o perioadă, cea generată de pandemie, când bibliotecile, arhivele au fost închise, cercetăorii n-au putut desfășura activități de teren, n-au putut lua interviuri, dar din septembrie – octombrie cred că rezultatele vor începe să se vadă", a mai spus Toader.
Dosarul de cercetare al „Frontieriștilor” are în vedere grăniceri sau ofițeri de frontieră care au ucis sau au ordonat uciderea românilor care încercau să fugă din țară pentru a scăpa de regimul comunist.
„Nu avem o statistică exactă, dar cu siguranță este vorba despre mii de persoane care și-au pierdut viața încercând să plece în Occident, fiind împușcați de grăniceri. Se fac vinovați atât grănicerii care au recurs la violență, cât și cei care au dat ordinul. Este o direcție prioritară și sunt încurajată și de faptul că s-au întreprins astfel de acțiuni și în alte state care au parcurs regimuri totalitare”, a spus, la începutul anului, Alexandra Toader, în cadrul emisiunii “În fața ta”, de la Digi24.