Firma brașoveanului Silvian Cenţiu, compania Transiris, a fost angajată de Departamentul de Stat american pentru a realiza strategia de imagine a SUA în Cehia, Austria şi Ungaria, relatează monitorulexpres.ro.
Compania brașoveanului a fost angajată pentru a oferi servicii de branding şi strategii de marketing.
Transiris, are mai mult de jumătate din personal în România. Astfel, strategul principal, directorul de creaţie, coordonatoarea de proiect şi mare parte din echipa proiectului este formată din români.
Planul
Contractul, în valoare de 159.375 de dolari, pentru care au fost şase ofertanţi, a fost atribuit în septembrie 2018, are durata de un an.
„Iniţiativa de strategie se concentrează în prezent pe Europa şi a început cu un proiect pilot în Austria, Cehia, şi Ungaria. Strategia urmează să fie finalizată în ianuarie 2019 şi va fi urmată de un proiect de implementare. Transiris a fost contractată în exclusivitate pentru strategia acestui proiect, precum şi pentru deciziile de a subcontracta unele componente tactice către alte companii locale“, se arată într-un comunicat al Transiris.
„America, aşa cum numim de multe ori Statele Unite ale Americii, nu este doar o ţară, ci o idee, un set de principii de viaţă, un simbol cultural al drepturilor la viaţă, libertate şi căutare a fericirii. Dar imaginea Americii este şi sub continuă presiune şi critică, atît din interiorul ţării cît şi din afară. Strategia noastră se concentrează pe crearea unei imagini care reprezintă adevărata America”, a declarat Silvian Cenţiu.
Cartea de vizită
Silvian Cențiu locuieşte în California, dar este născut la Braşov, unde a urmat Colegiul Naţional «Andrei Şaguna» în 1983.
A studiat în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti, precum şi la Universitatea Tehnică din Viena (TU Wien), Universitatea San Francisco (USF), Universitatea Stanford, şi alte instituţii de învăţămînt superior.
De asemenea, a cercetat şi predat în cadrul acestor universităţi, cît şi la ASE Bucureşti şi Universitatea Transilvania.
În afara activităţilor profesionale din marketing, tehnologie, management şi antreprenoriat, Silvian Cenţiu este cunoscut şi pentru activităţile sale în dramaturgie, în special cu piesa de teatru „A Transylvanian in Silicon Valley” („Un Ardelean în Silicon Valley”), pe care a scris-o în 2004 şi a interpretat-o inclusiv în România, la Teatrul Naţional Bucureşti şi la Teatrul Notarra.
Povestea frontieristului Silvian Cențiu
Povestea din one-man-show-ul „A Transylvanian in Silicon Valley” este de fapt povestea braşoveanului. Un student nebun după calculatoare a fugit din România lui Ceauşescu pentru a-şi împlini visurile în America.
Ajuns acolo, a muncit într-o pizzerie, a învăţat singur engleza, a studiat la Universitatea Stanford, de unde are un master în educaţie, şi a ajus director la celebra companie de calculatoare „Oracle“ din Silicon Valley.
„Nu mi-a plăcut şcoala în România. Foarte puţini profesori mi-au încurajat creativitatea. Majoritatea au încercat să mă facă să stau în banca mea“, povestea Silvian Cenţiu în 2007, la premiera din România a spectacolului său „A Transylvanian in Silicon Valley”.
A fugit din România în august 1988, cînd era încă student la Bucureşti şi după ce planul făcut cu cîţiva colegi de a-l asasina pe Ceauşescu a dat greş. A ajuns întîi în Austria şi, după trei ani, în Statele Unite.
Cențiu și prietenii săi s-au gândit că aeroportul era cel mai sigur loc în care îl puteau întâlni pe adevăratul Ceaușescu, atunci când acesta se întorcea din vizitele sale în străinătate.
Planul nu a fost pus la punct cu minuțiozitate, a povestit chiar Cențiu. ”Am pus explozibil în două canale pe lângă aeroportul Otopeni. Aveam detonatoare cu telecomandă”, a explicat acesta.
Numai că unul dintre ei a fost prins și arestat. Silvian și prietenii lui s-au ascuns în munți. Acela a fost momentul în care și-a dat seama că altă cale nu există, decât aceea de a fugi din țară. ”Nu aveam de gând să fug din România, eram patriot”, a explicat el într-un interviu pentru eastbaytimes.com.
”E greu să te pui în pielea noastră de atunci. Era o situație chiar disperată. Nu se vedea nicio luminiță la capătul tunelului. Și a afectat generații. Generații care au așteptat să se întâmple ceva, o minune, să vină americanii, să fie ceva. Dar nu s-a întâmplat nimic”, a mai spus el pentru eastbaytimes.com.
A trecut granița împreună cu doi prieteni.
”Întâi a trebuit să evadăm din România. Au tras înspre noi după ce am trecut granița cu prietena mea și cu un alt amic, dar nu ne-au nimerit. Apoi a trebuit să trecem fără să fim descoperiți prin Serbia, Bosnia, Croația și Slovenia”, a spus Silvian Cențiu.
De acolo au trecut în Austria și după o vreme în Statele Unite, la Twin Falls, Idaho. Acolo a învățat limba engleză și a reușit să se înscrie la facultate.
Viața, ca o piesă de teatru. Sau invers
Silvian le-a spus prietenilor din America povestea sa, și la îndemnul lor a scris piesa, în ianuarie 2004. S-a dus cu scenariul la mai multe teatre din San Francisco, a fost acceptat, iar premiera a avut loc la 1 mai 2004.
Compania Transiris a fost înfiinţată în 2012 în California şi în Bucureşti pentru a deservi în principal companii de top (Fortune 500) cu servicii şi tehnologii de marketing. Între timp, a înfiinţat birouri în Canada, Austria, Spania, şi Marea Britanie. Biroul din Marea Britanie a fost înfiinţat în cooperare cu Guvernul scoţian.
Și, pentru că am pornit de la o informație referitoare la imagine, iată care este părerea lui Silvian Cențiu despre România: ”România este obsedată de imagine şi asta nu o ajută, ar fi mult mai bine să se concentreze pe rezultate, eu cred că ar fi mult mai de folos”.