Ucraina se oferă să poarte discuții la Mariupol „fără nicio condiție”: "Pentru a-i salva pe băieții noștri, pe Azov"

21 Apr 2022
Ucraina se oferă să poarte discuții la Mariupol „fără nicio condiție”: "Pentru a-i salva pe băieții noștri, pe Azov"

Întrucât un nou ultimatum al Rusiei către ultimii apărători ai uzinei Azovstal din Mariupol a expirat miercuri, 20 aprilie 2022, Ucraina a oferit Rusiei o „ sesiune specială de negocieri ” în acest oraș asediat, scrie AFP citat de OuestFrance

Mykhailo Podolyak, un negociator ucrainean și consilier al președintelui Volodymyr Zelenskiy a spus pe Twitter că sunt gata să poarte negocieri în orașul asediat Mariupol „fără nicio condiție”

"Unu la unu. Două în doi”, a spus el. „Pentru a-i salva pe băieții noștri, pe Azov, pe militari, pe civili, pe copii, pe cei vii și pe răniții. Toata lumea. Pentru că sunt ai noștri. Pentru că sunt în inima mea. Pentru totdeauna.", a scris el pe contul său de Twitter.

„Suntem gata să venim oricând cu Mykhaïlo Podolyak pentru aceste negocieri, de îndată ce primim confirmarea din partea rusă”, a declarat negociatorul-șef ucrainean David Arakhamia pe canalul său Telegram.

„ Inamicul este de 10 ori mai numeros decât noi ”
După săptămâni de lupte, orașul pare să cadă în mâinile forțelor ruse, care și-au intensificat loviturile, potrivit unuia dintre comandanții militari ucraineni asediați de la Mariupol. „ Inamicul este de 10 ori mai numeros decât noi ”, a declarat Serguiï Volyna, din Brigada 36 Infanterie Marină.

Potrivit președintelui Zelensky, soldații ucraineni înrădăcinați în vastul complex de oțel Azovstal, ultima insulă de rezistență din oraș, „ protejează cu prețul vieții […] în jur de o mie de civili, femei și copii ”.

Situație „critică” la fabrica Azovstal
Sviatoslav Palamar, adjunctul comandantului batalionului Azov, una dintre cele două formațiuni ucrainene care încă rezistă lui Mariupol, a subliniat, miercuri, într-un mesaj video pe Telegram, că situația este „critică” în fabrica lovită de forțele aeriene ruse cu „bombe super puternice”. "El a cerut liderilor internaționali să „salveze în primul rând” civilii din fabrică.

Coridorul umanitar de la Mariupol, primul de sâmbătă, 16 aprilie, nu a funcționat, a anunțat seara vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk, acuzând rușii că au încălcat încetarea focului și au blocat autobuzele.

Alte stiri din Externe

Ultima oră