Kiev propune Rusiei ca negocierile sa aibă loc lângă uzina Azovstal din Mariupol

25 Apr 2022
Kiev propune Rusiei ca negocierile sa aibă loc lângă uzina Azovstal din Mariupol

Ucraina vrea să negocieze cu Rusia în apropierea uriașului complex metalurgic Azovstal din Mariupol, unde luptătorii și civilii ucraineni sunt baricadați în orașul-port controlat în mare parte de ruși, scrie AFP citata de Le Parisien

Kievul a propus ca discuțiile cu Moscova sa aiba loc lângă vastul complex metalurgic Azovstal din Mariupol, în sud-estul țării, unde luptătorii și civilii ucraineni sunt încă baricadați într-un oraș devastat în mare parte sub control rusesc, a anunțat duminică președinția ucraineană.

„Am invitat rușii să țină o sesiune specială de discuții chiar lângă situl Azovstal”, a declarat un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelensky, Oleksiy Arestovitch, într-un briefing. Ucraina a spus că „așteaptă răspunsul” din partea delegației ruse.

Kiev cere un armistițiu la Mariupol
Mai devreme, un alt consilier al președinției ucrainene, Mykhaïlo Podoliak, a reamintit pe Twitter că Kievul a cerut „un armistițiu” la Mariupol pentru Paștele ortodox sărbătorit duminică. Ucrainenii doresc „un coridor umanitar imediat pentru civilii” blocați în acest oraș-port și „un acord pentru negocieri speciale pentru schimbul de prizonieri militari”.

Uriașa fabrică Azovstal este un simbol. Reprezintă dificultatea luptelor dintre armatele ucrainene și cele rusești de la Mariupol, bătute de la începutul lunii martie de forțele Moscovei și astăzi distruse aproape în totalitate. Luptătorii ucraineni sunt încă baricadați acolo, cu puțină hrană și muniție și „aproximativ o mie de civili, femei și copii” și „sute de răniți”, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Negocierile considerate dificile
Vladimir Putin, la rândul său, a cerut predarea acestor ultimi luptători, cerând armatei sale să asedieze „zona în așa fel încât să nu treacă nici măcar o muscă”. Rusia spune că urmărește „controlul total” al sudului Ucrainei și al regiunii de est Donbass, pentru a avea un pod terestru spre Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Alte stiri din Externe

Ultima oră