Zeci de ani a trăit bine-merci în SUA. Ultimul colaborator nazist a fost extrădat de americani în Germania

24 Aug 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Zeci de ani a trăit bine-merci în SUA. Ultimul colaborator nazist a fost extrădat de americani în Germania Galerie foto (3)

Un bătrân cu barbă albă și șapcă cobora marți dimineață dintr-un avion militar pe aeroportul din Düsseldorf. Odată cu acest moment se încheie o dispută diplomatică între Germania și SUA, comentează Deutsche Welle.

Oficiali americani din domeniul imigraţiei l-au arestat şi expulzat în Germania pe ultimul colaborator nazist cunoscut, care trăia în Statele Unite. Este vorba despre Jakiw Palij, în vârstă de 94 de ani, de origine polonez, astăzi apatrid.

În 1941, a fost instruit de către SS (trupele paramilitare de elită naziste) ca ajutor în lagărul de la Trawniki, din apropierea orașului polonez Lubin, din Polonia ocupată de naziști. Conform autorităților americane, ar fi contribuit la masacrarea a 6.000 de evrei.

Jakiw Palij a fost evacuat din locuinţa sa de la New York, la ordinul preşedintelui american, Donald Trump, chiar dacă autorităţile germane au afirmat că este posibil să nu existe suficiente probe pentru punerea sub acuzare a acestuia, scrie rador.ro.

Jakiw Palij a ajuns în SUA în 1949, dându-se drept un simplu țăran din Polonia. A devenit cetățean american în 1957, scrie cnn.com.

Câteva decenii mai târziu, a ieşit la iveală faptul că Palij era suspectat că ar fi lucrat în lagărul Trawniki. Abia în 2001 Palij a recunoscut în fața Departamentului de Stat al SUA că a lucrat la Trawniki, în 1943, mai scrie CNN.

În acest lagăr, într-o singură zi, 3 noiembrie 1943, aproximativ 6.000 de bărbaţi, femei şi copii evrei, au fost împuşcaţi mortal.

Germania a refuzat ani de zile să-l preia, pentru că Palij nu este cetățean german. Acum, guvernul federal dă un semn clar, vorbind despre ”responsabilitatea morală a Germaniei”.

Astfel, Germania răspunde solicitărilor guvernului american, ale senatorilor, ale membrilor Congresului și ale comunității evreiești din SUA: toți au agrumentat că cine a deservit regimul totalitar nazist nu ar trebui neapărat să-și petreacă ultima parte a vieții în Statele Unite.

Și Casa Albă s-a declarat mulțumită, după expulzarea lui Palij. Președintele Trump a apreciat ”incredibilele măsuri luate de guvernul său spre expulzarea acestui criminal de război din Statele Unite”, scrie Deutsche Welle.

”Abordarea subiectului privind acoliții SS este încă dificilă. Mulți dintre așa-numiții bărbați de la Trawniki au fost implicați direct în Shoah – uciderea evreilor – în lagărele Belzec, Sobibor și Trblinka. Deseori, aceștia erau originari din Polonia, Ucraina și Țările Baltice. Cel mai cunoscut dintre cei între 4.000 și 5.000 de bărbați de la Trawniki a fost John Demjanjuk, pe care Statele Unite l-au expulzat în Germania în 2009. Trei ani mai târziu, curtea din München l-a condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la masacrarea a cel puțin 28.000 de persoane. Demjanjuk a murit în 2012, înainte ca această condamnare să intre în vigoare”, scrie Deutsche Welle.

Nu este clar deocamdată dacă se va ajunge la o condamnare în cazul lui Palij. Procuratura din Würzburg a desfășurat cercetări în 2015, dar dosarul a fost închis din cauza lipsei de probe. Spre deosebire de cazul lui Demjanjuk, nu a fost găsit niciun document al lui Palij: niciun document de angajare, niciun act personal, care să poată dovedi partciparea sa la Shoah. În plus, Palij a asigurat în declarațiile sale că a fost forțat să muncească la Trawniki. ”O expulzare din SUA în Germania nu schimbă nimic cu privire la lipsa de probe”, a declarat procurorul Jens Rommel pentru DW.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră