Astronautul William Anders, autorul celebrei fotografii "Earthrise", a murit după ce s-a prăbușit cu avionul

10 Iun 2024
Astronautul William Anders, autorul celebrei fotografii "Earthrise", a murit după ce s-a prăbușit cu avionul

William Anders, astronautul care a participat la misiunea Apollo 8, și-a pierdut viața după ce avionul în care se afka s-a prăbușit insulelor San Juan.

”Tatăl meu a murit într-un accident de avion în Insulele San Juan, în extremitatea nord-vestică a Statelor Unite”, a declarat unul dintre fiii astronautului, Gregory Anders, pentru CNN.

Conform unui purtător de cuvânt al Pazei de Coastă, trupul neînsuflețit al lui William Anders a fost recuperat de o echipă de scafandri. O anchetă a fost deschisă pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul.

William Anders a marcat istoria explorării spaţiale printr-o fotografie devenită emblematică, "Earthrise" ("Răsăritul Pământului"), realizată în timpul misiunii Apollo 8, prima care s-a plasat pe o orbită în jurul Lunii.

În imaginea respectivă, realizată în Ajunul Crăciunului din 1968, Terra, supranumită ”Planeta Albastră”, iese în evidenţă pe un fundal întunecat, cu suprafaţa Lunii în prim-plan.

Într-un interviu acordat în 2015 revistei Forbes, William Anders a considerat că motivul pentru care fotografia sa a atras atât de multă atenţie a fost acela că a demonstrat frumuseţea şi fragilitatea planetei noastre.

”William Anders a oferit omenirii unul dintre cele mai preţioase cadouri pe care un astronaut le poate oferi. A călătorit până la porţile Lunii şi ne-a ajutat pe toţi să vedem altceva: pe noi înşine. Ne va lipsi foarte mult”, a scris administratorul NASA, Bill Nelson, într-un mesaj publicat pe X.

Wikipedia

.William Anders a făcut carieră și în diplomație 

După ce şi-a încheiat cariera de astronaut, a ocupat diverse funcţii în cadrul administraţiei federale din Statele Unite, devenind inclusiv primul preşedinte al Comisiei de reglementare nucleară, apoi ambasador al Statelor Unite în Norvegia.

La începutul anilor 1990, a devenit CEO-ul companiei de apărare şi aerospaţială General Dynamics.

Dintre cei trei membri ai misiunii Apollo 8, doar James Lovell este încă în viaţă. Frank Borman a murit în noiembrie 2023, la vârsta de 95 de ani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră