NASA va relua zborul spațial comun cu rușii către Stația Spațială Internațională (ISS)

16 Iul 2022
NASA va relua zborul spațial comun cu rușii către Stația Spațială Internațională (ISS)

NASA a anunțat vineri că va relua zborurile comune cu rușii către Stația Spațială Internațională (ISS) , pentru a asigura „ securitatea operațiunilor ” stației, în ciuda eforturilor Statelor Unite de a izola Moscova în urma invaziei Ucrainei, scrie RTBF

Doi asronauți americani vor zbura la bordul unei rachete rusești Soyuz în două misiuni separate, dintre care prima este programată pentru septembrie. Doi cosmonauți ruși vor zbura și la bordul rachetelor SpaceX, o premieră.

Un astfel de schimb era planificat de mult timp, dar încă aștepta validarea finală din partea Rusiei. Aceasta părea compromisă după izbucnirea războiului din Ucraina, dar oficialii NASA repetaseră în ultimele săptămâni că sperau că va avea loc.

Anunțul a venit la câteva ore după ce președintele rus Vladimir Putin l-a demis pe șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin. De la ofensiva rusă împotriva Ucrainei, el s-a remarcat prin declarațiile sale foarte belicoase față de Occident.

Pentru a asigura siguranța continuă a operațiunilor Stației Spațiale Internaționale, pentru a proteja viețile astronauților și pentru a asigura prezența continuă a americanilor în spațiu, NASA va relua zborurile integrate pe nave spațiale americane și rusești. Soyuz ”, a spus agenția într-un comunicat.

Astronautul american Frank Rubio va zbura la bordul unei rachete Soyuz programată să decoleze din Kazahstan pe 21 septembrie, alături de doi cosmonauți ruși. De asemenea, astronautul american Loral O'Hara va zbura la bordul unei nave spațiale rusești într-o misiune ulterioară în primăvara anului 2023.

Alte stiri din Externe

Ultima oră