Postul public de televiziune elveţian RTS (Radio Television Suisse) a postat în pagina sa de Facebook o prezentare video clară şi concentrată despre motivele pentru care trecerea la ora de vară nu este doar detestată, ci şi nepotrivită vremurilor noastre.
Cele patru mari motive pentru care ar trebui să detestăm ora de vară sunt, în opinia RTS, următoarele:
- Este o moştenire din timpul războiului. Germania este prima ţară care a instituit ora de vară în 1916. Ideea era că, dacă se înserează târziu, se poate face economie de cărbune, preţios pentru război.
- În zilele noastre acest lucru este inutil. Acum, schimbarea orei nu are aproape niciun impact asupra consumului de energie.
- Sănătatea are, în schimb, de suferit. Ora de somn pierdută perturbă ritmul somnului, ceea ce, în timp, provoacă o creştere a numărului infarcturilor miocardice (+25%), a numărului accidentelor de maşină (+17%), al numărului accidentelor de muncă (+6%)
- Este o bulversare mondială. În prezent, doar 70 de ţări mai schimbă ora. Rusia a renunţat la schimbare, Japonia, la fel, Islanda, şi ea. În Statele Unite doar câteva regiuni au renunţat, la fel în Brazilia, Australia, iar consecinţa nu este alta decât un haos temporal mondial.
CITIŢI ŞI:
De cât timp avem nevoie pentru a ne adapta la ora de vară. Care sunt efectele
În Elveţia, prima schimbare a avut loc în 1941, şi trecerea la ora de vară a devenit definitivă în 1981. De ce se mai încăpăţânează statele să menţină schimbarea?
Pentru că, atât timp cât nu fac schimbarea ţările învecinate, fiecare bate pasul pe loc. Căci altfel, vorba jurnaliştilor de la RTS, dacă Elveţia s-ar apuca acum să renunţe la schimbarea orei şi nu ar face acelaşi lucru şi alte ţări, ar deveni o insulă a timpului.