Democrația unei singure opinii nu e un vestigiu ce trebuie vizitat prin muzeele dictaturii, se întâmplă și în prezent, numai că mai rafinat și mai tehnologizat, pe Facebook.
Cronicizat în România ca locul în care se deversează zilnic mii de imagini cu animăluțe, cafele, mâncăruri gătite și icoane naive, Facebook-ul devine, atunci când se dorește, un mijloc activ de propagandă, de crearea a unor curente de opinie, de manipulare.
Paul Hitter este un artist plastic român apreciat la nivel mondial. Apreciat cu adevărat, pentru că, lucru rar în lumea de astăzi, chiar își permită să trăiască creând artă.
Contul de Facebook al lui Paul Hitter era urmărit de câteva mii de persoane, fiind folosit nu numai pentru promovarea creațiilor artistice, ci și pentru exprimarea poziției sale față de evenimentele cetății. De exemplu, Hitter a refuzat să expună în Norvegia, în semn de protest față de tratamentul pe care organizația Barnevernet l-a aplicat familiei Bodnariu.
Ei bine, în urma modului critic în care s-a poziționat față de protestele de stradă din ultimul timp, de acțiunile președintelui Klaus Iohannis și ale serviciilor de informații, lui Paul Hitter i-a fost interzis accesul la contul de Facebook, acesta fiind raportat de postacii ce nu erau de acord cu opiniile sale ca fiind un cont fals.
"Am primit un email în care se spunea că de fapt contul este proprietatea altcuiva și mi-au cerut să demonstrez că e al meu. Am trimis copie după buletinul de identitate și mi-au zis că nu e bună. Am trimis și după pașaport și tot degeaba. Nu știu ce vor de la mine. Probabil am deranjat în ultima vreme și n-au găsit altceva decât chestia asta cu identitatea, care e aberantă", a declarat Paul Hitter pentru ActiveNews.
Dacă ești posesorul unui cont de Facebook, nu ai cum să nu fi remarcat postacii - o noua clasă socială, ce se cocoață de fiecare dată pe un val de opinie și care transmite același mesaj, uneori la fel de stereotip ca și un papagal. Postacul are un cont de Facebook creat recent, e virulent, îndeamnă la acțiuni revoluționare, se exprimă robust, prin înjurături și nu acceptă dialogul. Cel mai important lucru ce se poate spune despre postaci e că e plătit pentru munca depusă în rețeaua de socializare, că mesajele transmise nu-i aparțin, nu e creativ, e doar răspândacul ideilor altora.
Democrația nu are tifosi, ca cei din galeriile echipelor de fotbal. Nu e vorba de cine nu-i cu noi, e impotriva noastră. Democrația nu e doar o singură voce, aceea este o turmă. Democrația e un loc, se pare ipotetic deocamdată în România, în care oamenii ascultă și părerile altora, în care judecă, discern și iau împreună hotărâri pentru binele comun. Vrând, nevrând, dacă mai vrem să existăm, va trebui să învățăm asta...
UPDATE. Contul de Facebook al lui Paul Hitter a fost reactivat în această dimineață.