Comisia de la Bruxelles ar trebui să emită un aviz favorabil în ciuda reticenței exprimate de Olanda, Danemarca, Suedia și Portugalia, scrie Le Figaro
Se limpezește drumul Ucrainei către Uniunea Europeană? Președintele Comisiei Europene a fost sâmbătă la Kiev, cu ochii îndreptați către perioada postbelică și reconstrucția țării. Mai presus de toate, a ridicat vălul asupra acordării statutului de candidat la calitatea de membru.
Totul este foarte simbolic. Dacă Ursula von der Leyen a mers pentru prima dată la Kiev la începutul lunii aprilie, a fost pentru a-i oferi lui Volodimir Zelensky chestionarul lung care trebuia completat pentru a aplica pentru statutul de candidat la calitatea de membru. A doua vizită, sâmbăta aceasta, și discuțiile cu președintele ucrainean „ne vor permite să ne finalizăm evaluarea”, a rezumat ea.
Oficial, avizul Comisiei Europene cu privire la acordarea Ucrainei statutului de țară candidată este așteptat vinerea viitoare. Dar sâmbăta aceasta, luminile au devenit deja verzi. „Vrem să sprijinim Ucraina în călătoria sa europeană. Sper că peste douăzeci de ani, când ne uităm în urmă, putem spune că am făcut alegerea corectă."
???????????????? I’m deeply humbled by the strength and resilience of the Ukrainian people.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 12, 2022
They are defending courageously their country, in very difficult conditions.
But I see life springing back in Kyiv.
As you rebuild and modernise Ukraine, Європа з вами! pic.twitter.com/LJbmsOjFuP
Von der Leyen a avut însă grijă să-și echilibreze poziția. „Ați făcut multe, dar mai sunt multe de făcut. Drumul către UE se bazează pe merit”, și anume capacitatea de a integra acquis-ul european. Astfel, avizul favorabil al Comisiei Europene va fi însoțit de condiții puternice, legate în special de statul de drept și lupta împotriva corupției. O modalitate de a liniști statele membre cele mai sceptice. Pentru că cei douăzeci și șapte vor trebui, în cadrul summitului din 23-24 iunie, să ia o decizie cu privire la primul pas spre aderare: acordarea statutului de candidat. Unanimitatea cerută pare greu de realizat astăzi.
Fără unanimitate
Unele țări - printre care Olanda, Danemarca, Suedia și Portugalia - se tem că clemența față de Ucraina, dar și Moldova și Georgia, va submina regulile și standardele europene. Pentru unii, privilegiarea acestor țări față de cele din Balcani (care uneori au așteptat de mai bine de un deceniu) ar trimite un semnal greșit, plasând conflictul și nu reforma politică și economică în centrul atenției Europei. Parisul ca și Berlinul sunt încă rezervate. Călătoria la Kiev a președintelui francez, împreună cu omologii săi germani și italieni, ar putea ajuta la înclinarea balanței.
Președintele Zelensky a înțeles dificultățile care urmau să vină și a înmuiat discursul. Dacă ar solicita o procedură expresă în martie, acum recunoaște că statutul de candidat ar fi „un punct de plecare”, cu cheia unui proces îndelungat de negocieri și reforme. Și face totul pentru a convinge. „Vom lucra și mai puternic la toate nivelurile pentru a lua decizia corectă. Ea este foarte importantă pentru noi.” Pentru Ucraina, acesta ar fi mesajul potrivit de la UE către Vladimir Putin, care intensifică luptele în Donbass unde o lovitură rusă a lăsat douăzeci și doi de răniți sâmbătă seara în orașul Chortkiv, într-o regiune din vestul țară ferită până acum de violență. Ministerul rus al Apărării susține că a distrus acolo un depozit care conținea rachete antitanc și sisteme de apărare aeriană livrate de SUA și europeni.