„Kremlinul a folosit dependența noastră de combustibilii fosili ruși pentru a ne șantaja. Și de când a început criza, Rusia a întrerupt în mod intenționat aprovizionarea cu gaz către Polonia, Bulgaria, Finlanda și companiile olandeze și daneze, ca răzbunare împotriva sprijinului nostru pentru „Ucraina”: a declarat președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen aflată în vizită în Israel, scrie Times Of Israel
Israelul și Europa sunt parteneri naturali datorită valorilor lor democratice și a trecutului comun, a declarat șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, marți dimineață, într-un discurs la Universitatea Ben-Gurion din Beersheba.
„Europa și Israelul trebuie să fie prieteni și aliați”, a spus von der Leyen. „Pentru că istoria Europei este istoria poporului evreu.”
Politicianul german, care conduce brațul executiv al Uniunii Europene din 2019, a luat cuvântul după ce i s-a acordat un doctorat onorific de la universitate.
„Cea mai puternică legătură pe care o împărtășim este credința noastră în democrație și în valorile democratice”, a spus ea, lăudând moștenirea și viziunea primului prim-ministru al Israelului, David Ben-Gurion.
Von der Leyen a adăugat că ea, de tânără, a fost inspirată de Golda Meir, care a servit ca prim-ministru al Israelului între 1969 și 1974.
So honored to receive an honorary doctorate from @bengurionu.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 14, 2022
An oasis of knowledge in the heart of the Negev desert.
Long Live Europe
Am Israel Chai pic.twitter.com/fApdgOJFzP
„De-a lungul deceniilor, democrația a întărit legătura noastră specială de prietenie”, a adăugat ea. „Astăzi, mai mult decât oricând, democrații precum Europa și Israel ar trebui să se apropie mai mult.”
Von der Leyen a descris invazia rusă a Ucrainei ca un atac asupra democrației însăși și a lăudat ajutorul umanitar al Israelului și primirea unor refugiați ucraineni.
Ea s-a referit la dependența periculoasă a Europei de gazele naturale și petrolul rusești și a cerut o cooperare sporită în materie de energie între Israel și Europa.
„Kremlinul a folosit dependența noastră de combustibilii fosili ruși pentru a ne șantaja”, a spus ea. „De la începutul războiului, Rusia și-a întrerupt în mod deliberat aprovizionarea cu gaz către Polonia, Bulgaria și Finlanda, precum și către companiile olandeze și daneze, ca răzbunare pentru sprijinul nostru pentru Ucraina”.
Dar comportamentul Moscovei „nu face decât să ne întărească hotărârea de a ne elibera de dependența noastră de combustibilii fosili ruși”, a spus ea, menționând că UE „explorează modalități de a-și intensifica cooperarea energetică cu Israel”, cu lucrări la un cablu electric subacvatic și un gaz. conductă în estul Mediteranei.
„Aceasta este o investiție atât în securitatea energetică a Europei, cât și a Israelului”, a spus ea.
În conformitate cu punctul de vedere al Comisiei Europene conform căruia gazele naturale – un combustibil fosil – sunt considerate energie verde, von der Leyen a spus că cooperarea energetică Europa-Israel ar contribui la combaterea schimbărilor climatice.
După ce a anunțat în decembrie că Israelul nu va continua noi explorări de gaze în 2022 în numele dezvoltării energiei regenerabile, ministrul Energiei Karine Elharrar a renunțat la această politică și acum spune că Israelul poate contribui la satisfacerea cererii UE dacă poate livra gaz din rezervele estimate la aproape 1.000 de miliarde de metri cubi.
În discuțiile cu Elharrar de luni, Ursula von der Leyen a reiterat „nevoia UE de gaz israelian”, a spus purtătorul de cuvânt al ministrului.
Deocamdată, perspectiva aducerii gazului israelian în Europa este plină de provocări și ar necesita investiții majore în infrastructură pe termen lung.
Fără nicio conductă care să-și lege zăcămintele offshore de Europa, o opțiune, deocamdată, este transportarea gazului natural în Egipt, unde ar putea fi lichefiat pentru export cu navă în Europa. Un alt scenariu posibil este construirea unei conducte către Turcia.
O a treia opțiune este proiectul EastMed la care a făcut referire von der Leyen, o propunere pentru o conductă pe fundul mării care să lege Israelul de Cipru și Grecia. Experții au exprimat totuși îngrijorări cu privire la costul și viabilitatea proiectului.
În discursul său, von der Leyen a condamnat și antisemitismul european. Ea a subliniat că Europa nu ar fi ceea ce este astăzi fără evrei, spunând că „Europa este valorile Talmudului, simțul evreiesc al responsabilității personale, al justiției și al solidarității”.
În timp ce sărbătorește faptul că viața evreiască în Europa „înflorește din nou” la 80 de ani după Holocaust, von der Leyen a numit și viața evreiască din Europa „și pe cale de dispariție”.
„Antisemitismul nu a dispărut”, a continuat ea. „Încă otrăvește societățile noastre. Și atacurile antisemite se întâmplă, astăzi, în Europa. Este o nouă amenințare și este același rău vechi.”
Von der Leyen a încheiat cu un avertisment larg – și poate o săpătură subtilă asupra Israelului – că democrțiile riscă să dea înapoi, indicând tendințele iliberale din Europa și amenințările la adresa „drepturilor minorităților și coexistenței aici, în regiune”.
„Democrațiile trebuie să aibă loc pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care gândesc diferit, care cred diferit sau provin dintr-o altă origine”, a spus ea.
„Trăiască Europa, Am Israel Chai”, a terminat ea, folosind termenul ebraic pentru „Națiunea Israelului trăiește”.
Von der Leyen a aterizat luni în Israel împreună cu premierul italian Mario Draghi. Ambii lideri urmau să poarte discuții despre energie în Israel, care s-a transformat dintr-un importator de gaze naturale într-un exportator în ultimii ani.
Von der Leyen s-a întâlnit luni cu ministrul de externe Yair Lapid și urmează să se întâlnească marți mai târziu cu prim-ministrul Naftali Bennett, iar discuțiile se vor concentra „în special pe cooperarea energetică”, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Draghi, aflat în prima sa călătorie în Orientul Mijlociu de la preluarea mandatului anul trecut, urma să discute și despre energie și securitate alimentară în timpul călătoriei sale de două zile, a informat presa italiană.
Luna aceasta, UE a adoptat oficial o interdicție a majorității importurilor de petrol rusești, cele mai dure sancțiuni de până acum pentru războiul din Ucraina. Von der Leyen a sugerat că blocul își încetează dependența de hidrocarburile rusești, inclusiv de gaz, până în 2027.
Draghi și alți lideri ai UE au avertizat că clienții europeni ar putea avea nevoie de protecție, deoarece costurile energiei continuă să crească.
Înaintea vizitei lui von der Leyen, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Dana Spinant, le-a spus reporterilor să „rămâna la curent cu anunțurile pe care le vom face cu privire la cooperarea energetică cu Israelul și alți parteneri din regiune”.
Ambii lideri se vor întâlni marți în Cisiordania cu prim-ministrul Autorității Palestiniene, Mohammed Shtayyeh.
Legăturile Israelului cu UE s-au sfărâmat în timpul mandatului fostului premier Benjamin Netanyahu din cauza lipsei de decizie în problema palestiniană. Relațiile s-au îmbunătățit încet în ultimul an de la depunerea jurământului noului guvern israelian. Cu toate acestea, un Consiliu de asociere – în care UE și Israelul sunt obligate prin acord legal să discute chestiuni de interes comun în fiecare an – nu a fost convocat și nu se pare că va fi în viitorul apropiat.
Ultima dată când părțile s-au întâlnit a fost în 2012.
Duminică, cabinetul israelian a aprobat în unanimitate aderarea la programul Europa Creativă al UE până în 2027. Programul oferă aproape 2,5 miliarde de euro la fiecare șapte ani pentru filme, artă vizuală, literatură și alte eforturi creative.
Proiectele dincolo de liniile din iunie 1967 — în Ierusalimul de Est, Cisiordania și Înălțimile Golan — nu sunt eligibile pentru finanțare. Ca și în cazul acordului Israelului cu UE privind aderarea la programul de finanțare pentru cercetare și dezvoltare Orizont Europa, a fost adăugată o clauză care afirmă că Israelul nu acceptă definiția UE a teritoriului dincolo de liniile din 1967 ca așezări ilegale.