Un ofițer de rezervă al armatei germane a fost acuzat de spionaj între 2014 și 2020 în beneficiul Rusiei, a anunțat vineri (1 aprilie) parchetul federal, scrie Le Figaro.
Suspectul este acuzat că a furnizat serviciilor de informații ruse informații despre rezerviștii Bundeswehr, „apărarea civilă” sau chiar asupra consecințelor sancțiunilor economice impuse Moscovei din 2014 precum și despre șantierul controversatului gazoduct North Stream 2, care leagă Rusia și Germania și suspendat în februarie, precizează parchetul federal într-un comunicat de presă. El a livrat și elemente despre șantierul controversatului gazoduct Nord Stream 2, care leagă Rusia și Germania și suspendat în februarie, potrivit aceleiași surse.
Reserveoffizier wegen Spionage für Russland angeklagt https://t.co/utMd0mAs86 via @tonline
— Nachrichten & Dienste (@Hotzenplotz34) April 1, 2022
Suspectul, Ralph G., era ofițer de rezervă al Bundeswehr și „a condus un comandament de legătură districtual în calitate de șef adjunct”, detaliază procuratura federală. Activitatea sa profesională civilă, care nu este precizată, i-a permis și ea să participe în „mai multe comitete ale economiei germane”. Aceste două funcții au permis, în perioada 2014 – martie 2020, acestui ofițer de rezervă, „în relație cu un serviciu de informații rusesc prin diverse persoane”, să transmită în „nenumărate ocazii, documente și informații din surse parțial publice, dar și din non-publice. surse”.
Pe lângă informațiile despre sancțiuni, Nord Stream 2 sau armata germană în general, suspectul a mai livrat Moscovei „date personale ale ofițerilor superiori ai Bundeswehr și ai economiei, inclusiv datele de contact private ale acestora”, potrivit procuraturii federale, responsabil în Germania de cazuri de terorism și spionaj. El ar fi fost plătit în schimb, în special prin „invitații la demonstrații organizate de serviciile guvernamentale ruse”.
Mai multe cazuri de spionaj între Berlin și Moscova
Mai multe cazuri de presupus spionaj au otrăvit relațiile dintre Moscova și Berlin în ultimii ani. Justiția germană condamnase astfel la sfârșitul lunii octombrie un fost angajat al unei companii de securitate informatică la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a transmis în Rusia date despre Camera Deputaților germană. Un proces a fost deschis la mijlocul lunii februarie împotriva unui om de știință rus suspectat că a spionat programul spațial european Ariane în numele Moscovei.
Acuzațiile de spionaj cibernetic împotriva Moscovei au înrăutățit și relațiile dintre ruși și germani, chiar înainte de ofensiva rusă în Ucraina. Rusia este, de asemenea, acuzată de hacking computerizat la scară largă, care a vizat în 2015 computerele Bundestagului și serviciile cancelarului de atunci Angela Merkel, precum și NATO și canalul de televiziune în limba franceză TV5 Monde.